A Study of eigensolution methods in structural engineering
Yapı mekaniğinde özdeğer probleminin çözüm metotları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 23258
  2. Yazar: USAMA ZAKOUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı dinamiği, özdeger, mod vektörü, frekans, Rayleigh-Ritz metodu, Lanczos metodu, alt uzay iterasyonu, determinant arama, yakınsama, stabilite, hassasiyet
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz YAPI MEKANİ?İNDE ÖZDE?ER PROBLEMİNİN ÇÖZÜM METOTLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ZAKOUT, Usama Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Kasım 1992, 124 sayfa.. Bu çalışma yapı sistemlerinin mod vektörleri ve tabii frekanslarının hesabı için geliştirilmiş metotların genel bir değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bu işlemin temel amacı dinamik yüklere maruz sistemlerin hesabı için gerekli özdeğerlerin bulunmasıdır. Belirli bir problemin çözümü için eldeki nümerik metotların algo- ritmik özellikleri, avantaj ve dezavantajları ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Hangi metodun uygulanacağı özdeğer probleminin mertebesine, rijitlik ve kütle matrislerinin bant genişliğine, istenen özdeğer vektörlerinin sayısına ve el deki kompüterin hafızasına bağlıdır. Metotların elverişliliği elde edilen sonuçların hassasiyetine, işlem sayısına ve süresine, hafıza ihtiyacına ve güvenirliğe bağlı olarak değerlendirilmektedir. Tezdeki ana başlıklar şunlardır: Determinant arama metodu, alt uzay iterasyon metodu ve Lanczos metodu. Her metodun değerlendirmesi aynı biçimde gerçekleştirilmektedir. Önce metodun dayandığı teori açıklanmakta, gereken işlem adımları tarif edilmekte ve aynı basit örnek okuyucuyu metodun nasıl işlediği konusunda bilgilendirmek için çözülmektedir. Ele alınan metotlardan Lanczos metodu aranan birçok ölçütü sağladığı için en avantajlı olanı olarak değerlendirilmektedir. Genel özdeğer probleminin çözümü için diğer metotlara göre daha az işleme ihtiyaç göstermesi ve sağladığıhassasiyet metodun tercih sebepleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF EIGENSOLUTION METHODS IN STRUCTURAL ENGINEERING ZAKOUT, Usama M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan November 1992, 124 pages. This study presents an overview of methods which extract natural modes and natural frequencies of structural systems. The importance of this exercise is that eigenpairs are required in the analysis of structures subjected to dynamic loading. A careful study of the features, algorithms, advantages, and disadvantages of numerical methods is necessary in order to assess a suitable method for a given eigenproblem. The choice of the method depends on several factors such as the or der of eigenproblem, bandwidths of the stiffness and mass matrices, number of eigenpairs required and available storage. The efficiency of any method could be judged through the accuracy of results, number of operations and hence the execution time, the storage needed, and the reliability to extract the required eigenpairs. The thesis provides the overview under the following headings: Deter minant Search Method, Subspace Iteration, and Lanczos method. The discussion of each method follows the same format. First the method is explained in its theoretical outline, steps of the required operations are then described, and the same elementary example is solved to piovide the necessary intimacy with its working features. 111The Lanczos method proves to be a promising method and satisfies many requirements. An explicit algorithm for the generalized eigenvalue problem and fewer number of operations than other methods and results to high accuracy demonstrate the reliability of this method compared with determinant search method and subspace iteration. Keywords : Structural dynamics, eigenvalue, eigenvector, frequency, Rayleigh- Ritz method, Lanczos method, subspace iteration, determinant search, conver gence, stability, accuracy. Science Code : 624.03.03 IV