Three-dimensional mathematical modelling of circulation and pollutant transport in İzmir Bay
İzmir Körfezi'nde kıyısal akıntıların ve kirletici taşınımının 3-boyutlu matematiksel modellenmesi
  1. Tez No: 23263
  2. Yazar: LALE HAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Sonlu Farklar Metodu, İlerlemeli Yayılma Denklemi, Kirlerici Taşınması, Kıyısal Akıntılar, İzmir Körfezi
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ İzmir körfezi 'nde kiyisal akintilarin ve kirletici taşınımının 3 -boyutlu matematiksel modellenmesi HAPO?LU, Lale Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal ÖZHAN Haziran, 1992, 148 sayfa Bu tez çalışmasında, kirletici taşınmasının üç boyutlu modellenme kuramı gözden geçirilmiş ve üç boyutlu kirletici taşınmasını öykünen bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu bilgisayar programı bağlantılı sonlu farklar yöntemini kullanarak üç boyutlu ilerlemeli yayılma denklemini çözmektedir. Üç boyutlu akıntıların hesaplanması için daha önceden hazırlanmış olan bir bilgisayar programı, yanal kayma gerilmelerinin moment denklemlerine eklenmesiyle bir aşama daha geliştirilmiştir. Bu bilgisayar programı, kirletici taşınımı bilgisayar programında girdi olarak kullanılan akıntı hız vektörlerini ve su düzeyi değişmelerini hesaplamaktadır.Model iki belirgin rüzgar yönü ve bir gel-git olayı için İzmir körfezine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL MATHEMATICAL MODELING OF CIRCULATION AND POLLUTANT TRANSPORT İN İZMİR BAY HAPO?LU, Lale M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal ÖZHAN June, 1992, 148 pages in this thesis, the theory of three-dimensional mathematical modeling of pollutant transport is reviewed and a computer program is prepared f ör the simulation of three-dimensional pollutant transport. The computer pro¬ gram solves the three-dimensional convective-diffusion eguation using implicit finite difference approximations. A computer program prepared earlier for the simulation of three-dimensional currents is extended to include the lateral shear terms into the momentum eguations. This computer program computes the velocity vectors and water surface elevations which are used as inputs by the comput¬ er program of pollutant transport. iiiThe model is applied to izmir Bay for two typical wind directions and a tidal action. Key words : Mathematical Modeling, implicit finite difference method, convective diffusion eguation, pollutant transport, coastal circulation, izmir Bay. Science Code : 624.02.03 iv