Stress analysis of cylindrical and spherical shells having geometrical imperfections
Geometrik düzgünsüzlüğe sahip silindirik ve küresel kabuklardaki gerilme analizi
- Tez No: 23264
- Danışmanlar: PROF. DR. O. SELÇUK YAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geometrik Bozukluk, Eşdeğer Yük Metodu, Fourier Serileri, Kavis Değişiklikleri, Gerilme Dağılımları, Geometric Imperfection, Equivalent Load Method, Double Fourier Series, Curvature Changes, Stress Concentration Factors, Dent
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZ Geometrik Düzgünsüzlüğe Sahip Silindirik ve Küresel Kabuklardaki Gerilme Analizi AYTEK, Mustafa Nusret Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞİ Haziran, 1992, 172 Sahife Bu çalışmada iç basınçla yüklü ince et kalınlıktı dairesel ve küresel kabuklardaki geometrik şekil bozuklukları incelenmiştir. Problem eşdeğer yük metodu ile formüle edilmiştir. Bu metod yüzey bozukluklarının ilave basınç olarak gösterilmesi esasına dayanmaktadır. Yüzey bozuklukları ilk olarak Fourier serileri cinsinden tanımlanmıştır. Daha sonra bu tanımlar kullanılarak yüzeydeki kavis değişiklikleri ve gerilme değerleri, ikinci ve daha yüksek derecedeki düzeltilmiş gerilme değerlerinin hesaplanmasında kullanılmıştır. Sonuç olarak gerilme konsantrasyon faktörleri tablo halinde sunulmuştur. Ayrıca sonuçlar, geometrik bozuklukların şeklinin, boyutlarının ve malzemenin kalınlığının gerilme dağılımlarına etkilerini de kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRESS ANALYSIS OF CYLINDRICAL AND SPHERICAL SHELLS HAVING GEOMETRICAL IMPERFECTIONS AYTEK, Mustafa Nusret M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞİ June, 1992, 172 Pages In this study, pressurized thin cylindrical and spherical shells with deviations in shape are analyzed. The problem is formulated by using the equivalent load method. This method is based on the replacement of the imperfection by an appropriate additional normal pressure. Deviations in surface geometry is firstly represented by double Fourier series. Then the changes in curvature can be calculated from the double Fourier series representation of the surface geometry errors. The curvature changes and the stress components are used to predict the corrected values of the higher order stress components. As a result, stress concentration factors can be tabulated. The results also include the effect of type and the localization of the dent and the thickness of the shell in stress concentration factors.