Üçgen geometrisinde bazı özel çemberler ve dörtgenler için kelebek teoremi
Some special circles in triangle geometry and butterfly theorem for quadrilaterals
- Tez No: 232668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE ÖMÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Perspektivite, çemberler, referans üçgen, kelebek, Perspectivity, circles, reference triangle, butterfly
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada üçgen geometrisindeki bazı çemberler ve bazı perspektiviteler ile ?kelebek? türündeki teoremler ele alınmıştır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde ilerideki bölümlerde kullanılacak olan temel sonuçlar gösterilmiştir. Üçüncü bölümde üçgen geometrisinde bazı önemli çemberler verilmiştir. Ek olarak ABC referans üçgeninin kenarları üzerine yerleştirilen dikdörtgenlerle ilgili perspektiviteler gösterilmiştir. Dördüncü bölümde klasik kelebek teoreminin bazı kanıtları verilmiş ve dörtgenler için kelebek teoremi ile bağlantılı bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with certain circles and perspectivities in triangle geometry and theorems of the ?butterfly? type. The first chapter consists of an introduction. In the second chapter preliminary results are presented which will be used in the sequel. In the third chapter certain remarkable circles of triangle geometry are introduced. In addition certain perspectivities are presented that emerge in connection with rectangles erected on the sides of the reference triangle. In the fourth chapter, some proofs for classic butterfly theorem are given and some results related to butterfly theorem for quadrilaterals are obtained.