Smooth L-fuzzy topolojik uzaylarda kompaktlığın zayıf ve güçlü formları ve aralarındaki ilişkiler
Weak and strong froms of compactness in Smooth L-fuzzy topological spaces and their relationships
  1. Tez No: 232667
  2. Yazar: AYŞE ARZU ARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİS AYGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: L-fuzzy küme, smooth L-fuzzy topolojik uzay, smooth güçlü kompaktlık, smooth P-kapalılık, smooth yarı-kompaktlık, smooth S*-kapalılık, smooth yarı-ön kompaktlık, smooth ? -kompaktlık, açıklığın sezgisel derecesi, sezgisel smooth kompaktlık, L-fuzzy set, smooth L-fuzzy topological space, smooth strong compactness, smooth P-closedness, smooth semi-compactness, smooth S*-closedness, smooth semi-pre compactness, smooth ? -compactness, intuitionistic gradation of openness, intuitionistic smooth compactness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, smooth L-fuzzy topolojik uzaylarda keyfi L-fuzzy kümeleri için kompaktlığın zayıf ve güçlü formları üzerine incelemeler yapmak ve bu formlar arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Ayrıca sezgisel smooth fuzzy topolojik uzaylarda, keyfi L-fuzzy kümeleri için tanımlanan kompaktlığın çeşitli formları ve aralarındaki ilişkileri incelemektir. Tezin ilk bölümünde, latislerin genel özelliklerine değinilmiş, L-fuzzy küme tanımı, L-fuzzy topolojik uzay tanımı ve özellikleri verilerek klasik topolojik uzaylarla ilişkileri açıklanmıştır. İkinci bölümde, smooth L-fuzzy topolojik uzayların tanımına ve özelliklerine değinilmiş, klasik topolojik uzaylarla ilişkileri sunularak, bu uzayda keyfi L-fuzzy kümelerinin çeşitli kompaktlık tanımları ve özellikleri verilmiştir. Üçüncü bölümde, smooth ön-açık kümeler yardımıyla tanımlanan smooth güçlü kompaktlık ve smooth P-kapalılık kavramları verilmiş, bazı karakterizasyonları incelenerek sağladığı özellikler araştırılmıştır. Dördüncü bölümde, smooth yarı-açık kümeler yardımıyla tanımlanan smooth yarıkompaktlık ve smooth S*-kapalılık kavramları verilmiş, diğer karakterizasyonları ve sağladığı özellikler incelenmiştir. Beşinci bölümde, smooth yarı-ön açık kümeler yardımıyla tanımlanan smooth yarıön kompaktlık tanımı verildikten sonra, çeşitli karakterizasyonları ve özellikleri incelenmiştir. Altıncı bölümde, smooth ? -açık kümeler yardımıyla tanımlanan smooth ? -kompaktlık tanımı verilmiş, diğer karakterizasyonları ve özellikler araştırılmıştır. Son bölümdeyse, açıklığın sezgisel derecelendirilmesine değinilerek çeşitli özellikleri araştırılmış ve bu yapıda keyfi L-fuzzy kümeleri için çeşitli kompaktlık formları verilerek aralarındaki ilişkiler ve bazı özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to work on the weak and strong forms of the compactness of arbitrary L-fuzzy sets and investigate the relationships between these forms. Moreover, we defined compactness of the arbitrary L-fuzzy sets in the intuitionistic smooth fuzzy topological spaces and investigated various forms of this compactness and their relationships. In the first chapter of the thesis, the basic definitions and properties of lattices and L-fuzzy sets are mentioned. After presenting fundamental concepts in L-fuzzy spaces, the relationships between classical spaces and L-fuzzy spaces are given. In the second chapter, basic properties of smooth L-fuzzy spaces and relationships between classical topological spaces and smooth L-fuzzy topological spaces are presented. Definition of compactness of arbitrary L-fuzzy sets in smooth L-fuzzy topological space is given and some of their properties are studied. In the third chapter, the concepts of smooth strong compactness and smooth P-closedness are defined by using smooth pre-open L-fuzzy sets. Different characterization of these concepts are obtained and some of their properties are analyzed. In the forth chapter, the concepts of smooth semi-compactness and smooth S-closedness are defined with smooth semi-open L-fuzzy sets. Different characterization of these concepts are obtained and some of their properties are analyzed. In the fifth chapter, by using smooth semi-pre open L-fuzzy sets, smooth semi-pre compactness is defined and different characterization of these concepts are obtained and some of their properties are analyzed. In the sixth chapter, smooth ? -compactness is given with smooth ? -open L-fuzzy sets and different characterizations and properties are studied. In the last chapter of the thesis, after presenting the definition of intuitionistic gradation of openness and some of it?s properties, we defined intuitionistic smooth compactness, intuitionistic smooth almost compactness and intuitionistic smooth nearly compactness of arbitrary L-fuzzy sets in intuitionistic smooth fuzzy topological space. We also study some of their properties and the relations between these concepts.