Aralık değerli sezgisel bulanık topolojik uzaylar
Interval valued intuitionistic fuzzy topological spaces
- Tez No: 232669
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİS AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık kümeler, Bulanık topolojik uzaylar, Sezgisel bulanık kümeler, Sezgisel bulanık topolojik uzaylar, Lowen topoloji, Aralık değerli bulanık kümeler, Aralık değerli bulanık topolojik uzaylar, Aralık değerli sezgisel bulanık kümeler, Aralık değerli sezgisel bulanık topolojik uzaylar, Kompaktlık, Hemen hemen kompaktlık, Yakın kompaktlık, Fuzzy sets, Fuzzy topology, Intuitionistic fuzzy sets, Intuitionistic fuzzy topology, Lowen topolgy, Interval valued fuzzy sets, Interval valued fuzzy topology, Interval valued intuitionistic fuzzy sets, Interval valued intuitionistic fuzzy topology, Compactness, Almost compactness, Nearly compactness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı aralık değerli bulanık kümelerin ve aralık değerli sezgisel bulanık kümelerin tanımlarını vermek ve özelliklerini inceleyerek bulanık topolojik uzayların daha genel halleri olan, aralık değerli bulanık topolojik uzaylar ve aralık değerli sezgisel bulanık topolojik uzayları tanıtmaktır. Birinci bölümde öncelikle bulanık kümeler ve sezgisel bulanık kümeler tanımlanarak bulanık topolojik uzay ve sezgisel bulanık topolojik uzay yapılarıyla birlikte süreklilik ve kompaktlık gibi topolojik kavramlar kısaca incelenmiştir. İkinci bölümde, aralık değerli bulanık kümeler temel özellikleriyle tanımlanmış ve kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Daha sonra bu kümeler üzerindeki topolojik uzaylar tanımlanarak klasik topolojik uzaylardaki temel özelliklerin bu topolojik uzaylarda da sağlandığı görülmüştür. Son olarak bazı kompaktlık çeşitleri tanımlanmış ve bu kompaktlıklar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Üçüncü bölüm ikinci bölüme benzer olarak ele alınmıştır. Öncelikle, ikinci bölümdeki gibi aralık değerli bulanık kümeler temel özellikleriyle tanımlanmış ve kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Daha sonra bu kümeler üzerindeki topolojik uzaylar tanımlanarak klasik topolojik uzaylardaki temel özelliklerin bu topolojik uzaylarda da sağlandığı görülmüştür. Son olarak bazı kompaktlık çeşitleri tanımlanmış ve bu kompaktlıklar arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to introduce basic concepts of interval valued fuzzy topological spaces and interval valued intuitionistic fuzzy topological spaces which are more generalizations of fuzzy topological spaces. In the first chapter, firstly fuzzy sets and intuitionistic fuzzy sets were defined with their basic properties. Morever fuzzy topological spaces and intuitionistic fuzzy topological spaces were introduced and some of topological concepts were briefly studied like continuity and compactness. In the second chapter, interval valued fuzzy sets were defined with their properties and investigated widely. After that the defination of interval valued fuzzy topological space were given and it was seen that fundamental topological properties hold with this defination. Finally some kind of compactness were defined and their relationship were considered. The third chapter is similar to the second chapter. Firstly interval valued intuitionistic fuzzy sets were defined with their properties and investigated widely like previous chapter. After that the defination of interval valued intuitionistic fuzzy topological space were given and it was seen that fundamental topological properties hold with this defination. Finally some kind of compactness were defined and their relationship were considered.