Oil discovery and its impact oil refinery in Abadan (Iranian case)
Petrolün bulunması ve petrol rafinerisinin Abadan kenti üstündeki etkileri
- Tez No: 23267
- Danışmanlar: DR. GÜLDEN BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İran, Petrolün Bulunuşu, Abadan Petrol Rafinerisi, Iran, Oil Discovery Abadan Oil Refinery
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZ PETROLÜN BULUNMASI VE PETROL RAFİNERİSİNİN ABADAN KENTİ ÜSTÜNDEKİ ETKİLERİ SAADAT PARTOU, Majid Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Gül den BERKMAN Mayıs, 1992, 118 sayfa Abadan kentinin tarihi, petrol endüstrisinin gelişimi ile değişmiştir ve rafinerinin bu kentte kurulması kentin gelişmesinde anahtar rol oynamıştır. İlerdeki bölümlerdeki tartışmaların izlenebilmesi için petrolün bulunmasının tarihinin (İran'da) bilinmesi gereklidir (Bölüm 2). Üçüncü Bölümde Abadan kentinin tarihi ile birlikte iklim, coğrafya, yer seçimi ve sosyo-ekonomik yapı gibi diğer faktörler incelenecektir. Dördüncü Bölümde petrol rafinerisinin Abadan kenti üstündeki etkileri değerlendirilecek ve rafinerinin kentin yerleşme planım ve dokusunu ne ölçüde değiştirdiği araştırılacaktır. Sonuç Bölümünde tüm ele alışların sentezini içeren bir tartışmaya yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OIL DISCOVERY AND ITS IMPACT OIL REFINERY IN ABADAN (IRANIAN CASE) SAADAT PARTOU, Majid M.S. in Regional Planning Supervisor: Inst. Dr. Gül den BERKMAN May, 1992, 118 pages The history of the city of Abadan is definitely linked to the development of the oil industry and the key linkage has been materialized through the location of the oil refinery in this city. It is also essential to understand the history of oil Discovery (Iran) in order to persue the discussion further in up coming chapters (i.e Chapter two). Chapter Three will Present the history of the city of Abadan itself and other related factors such as climate, geography, location, and socio-economic structure. In the chapter four this study will assess the impact of oil refinery on the Abadan, and will explore to what extend the oil refinery has effected this city's configuration. Chapter Five will encompass analysis of the development strategy and conclusion in Chapter Six including a synthesis discussion to overall arguments.