Induction of callus from P.somniferum and P.orientale in vitro conditions
P.somniferum ve P.orientale in vitro şartlarda kallus (organize olmamış hücreler) elde edilmesi
- Tez No: 23268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: P. somnif erum.P. orientale. Callus, Organogenesis, Plant Growth Hormones
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ F.somniferum VE P. orientale'den ÎN VÎTRO ŞARTLARDA KALLÜS (ORGANİZE OLMAMIŞ HÜCRELER) ELDE EDİLMESİ SEYRANTEPE, Volkan Yüksek Lisans Tezi, Bio teknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeki Kaya Şubat 1992. 87 sayfa. P.somniferum. haşhaş morfin, codein ve thebain gibi alkaloidleri içeren tek yıllık önemli bir tıbbi bitkidir. P. orientals, haşhaş'ın yabani akrabası ve çok yıllık bir bitkidir. Aynı zamanda hızlı üreme oranına ve soğuğa karşı dayanılıklık özelliklerine sahiptir. Teorik olarak biyoteknolojideki en son teknolojik gelişmelerle P. orientals' den P. somnifenım'a gen aktarımı mümkündür. Bu tip bir çalışmaya başlamadan önce P.somniferum ve P.orientale'nin in vitro koşullarında hücreden, dokudan yada organdan yeniden elde edilebilmesi gereklidir. Bundan dolayı, bu çalışmanın amaçları mineral tuzların, bitki büyüme hormonlarının, diğer organik bileşiklerin ve fiziksel çevre faktörlerinin P. somniferum ve P. orientale'den kallus (organize olmamış hücreler) oluşumu, büyümesi ve organ gelişimine etkilerini belirlemektir.Test edilen mineral tuzlar arasında, P. somniferum ve P.orientale'de callus oluşumu için en uygun olanı Hurashige ve Skoog (HS) dir. Bitki büyüme hormonlarının callus oluşumuna etkisi farklı konsantrasyon ve birleşimdeki auxin ve cytokinin tipi hormonlara bağlıdır. Her iki türde, callus oluşumu için en iyi hormon birleşimi 2,4-D (0.5 mg/lt) ile Kinetin (0.2 mg/lt) ve 2,4-D (0.5 mg/lt) ile 2İP (4 mg/lt) dir. P. somniferum kallus' undan organ yapılaşması için en uygun hormon Kine t indir (1.0 mg/lt). Kallus büyümesi ve organ yapılaşması için ısı ve «ışıkta önemlidir. Yüksek sıcaklık callus büyümesini ilerletirken, düşük sıcaklık ve sürekli ışık P.somniferumda organ yapılanmasını artırmıştır. P. somniferum mineral tuzlara ve dış hormonlara karşı aynı ortamda yavaş callus büyümesi ve organ yapılaşması olan P. orientals ile karşılaştırıldığında daha iyi cevap verdiği gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : P. somniferum. P.orientale. Kallus, Organ Yapılaşması, Bitki Büyüme Hormonları. Bilim Kodu: 614.02.07 vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDUCTION OF CALLUS FROM P.somniferum AND P.orientale I» VITRO CONDITIONS SEYRANTEPE, Yolkan M. S. in Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Zeki KAYA February, 1992, 85 pages The opium poppy (P. somnif eruml which is an annual plant species is an important medicinal plant containing morphinan alkaloids, such as morphine, codeine and thehaine. P. orientale which is a perennial plant species and wild relative of P.somniferum has rapid reproduction rate and cold hardness characteristics. Theoretically, it would be possible to transfer gene from P.orientale to P.somniferum through recent technologies developed in biotechnology. Before this kind of study is attempted, it is essential that one should be able to regenerate P. somnif erum and P.orientale from cell, tissue or organ in vitro conditions. Thus, objective of the study «as to determine the effects of mineral salts, plant growth hormones, other organic compounds and physical and environmental factors on induction of callus, growth and development of organogenesis in P. somnif erum and P. orientale. iiiAmong tested mineral salts, tturashige and Skoog (IIS) medium was the best to induce callus in both P. somnif erum and P. orientals The effect of plant growth hormones on callus induction depended on different concentrations and combinations of auxin and cytokinin type of hormones. The best hormone combination for callus induction was 2,4-D (0.5 mg/lt) with Kinetin (0.2 mg/lt) and 2,4-D (0.5 mg/lt) with 2iP (4 mg/lt) in both species. For organogenesis from P. somnif erum callus, kinetin (1.0 mg/lt) was found to be the most suitable hormone. Temperature and light were also important for callus growth and organogenesis-high temperature promoted callus growth while low temperature and continous light favored organogenesis in P. somnif erum. It was observed that P. somnif erum was more responsive to mineral salts and exogeneous hormones than P. orientals which had very slow callus growth and organogenesis when it is compared with P. somnif erum in the same medium.