Yarık-halka rezonatörü mikroşerit filtre tasarımı
Split-ring rezonator microstrip filter design
- Tez No: 232678
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS EMRE ERDEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit filtre, Yarık-halka rezonatörü, S-parametreleri, Rezonans frekansı, Kapa/aç anahtar, PIN diyot, MEMS, Tek-Bant, Çift-Bant, Microstrip filter, Split-Ring Rezonator, S-parameters, Resonance frequency, ON/OFF switch, PIN diode, MEMS, Single-Band, Dual-Band
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Mikroşerit yapılar, düşük maliyet, küçük boyut, yüzeye uyumluluk, kolay üretim ve yüksek frekanslarda kararlılık özellikleri sebebiyle günümüz mikrodalga teknolojisinin vazgeçilmez elemanlarıdırlar. Özel olarak mikroşerit filtreler, belirli frekans bantlarında gösterdikleri kayda değer iletim performansları ile mikrodalga uygulamalarında önemli bir yer teşkil etmektedirler. Bu tez çalışmasında; yarık-halka rezonatörünü (SRR) temel alan, anahtarlamalı mikroşerit bant-geçiren filtre tasarımları önerilmektedir. Hazır bir benzetim programı yardımıyla gerçekleştirilen tasarımlar, kapa/aç anahtarlar aracılığıyla 2.5?4.0 GHz frekans bandında, frekans ayarlamalı iletim performansı sağlamaktadırlar. Üretilen prototip bir filtre yapısının ölçüm sonuçları, önerilen anahtarlama konfigürasyonunun pratikte uygulanabilirliğini göstermiştir. Pratik uygulamalarda, küçük boyutlu, az kayıplı ve yüzeye uyumlu PIN diyot veya MEMS türü anahtarların kullanılması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Microstrip structures have been essential elements of microwave technology due to their low-cost, compact size, conformability, ease of fabrication and high-frequency stability features. Especially, microstrip filters play an important role in microwave applications, with their distinctive transmission characteristics in particular frequency bands. In this thesis work, novel switchable microstrip filter designs based on split-ring resonators (SRRs) are introduced. The proposed designs offer frequency-tunable band-pass filter performance in 2.5?4.0 GHz band by means of on/off switches. The applicability of the proposed switching configuration is confirmed by measurements of fabricated prototypes. In practical implementation, PIN diodes or MEMS switches with compact-size, surface-mounted, and low-loss features are to be considered.