Matlab programının örün (web) tabanlı eğitimi
Web based education of Matlab program
  1. Tez No: 232679
  2. Yazar: YUSUF DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örün Tabanlı Egitim, Ögrenme çerik Yönetim Sistemi (ÖYS), ATUTOR, MATLAB, E-Ögrenme, Web Based Education, Learning Content Management System (LCMS), ATUTOR, MATLAB, E-Learning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde internet alt yapısı kullanılarak yapılan uzaktan egitime yönelik çalısmalar gün geçtikçe yaygınlasmaktadır. Bu yolla üniversitelerde dersler açıldıgı gibi, sertifika programları da düzenlenmektedir. Internete yönelik teknolojik yenilikler bu tür derslerin hazırlanması sırasında görüntü, ses animasyon gibi çokluortam araçlarının kullanımına olanak saglamaktadır. Bu durum geleneksel sınıf ortamının, örün üzerine sanal sınıf olarak tasınmasını beraberinde getirmistir. Böylelikle tam ögrenmenin saglanabilmesi için tüm imkânlar kullanıcıların hizmetine sunularak; egitim daha zengin ve etkin duruma gelmektedir. Bu çalısmada MATLAB programının örün tabanlı egitim uygulaması yapılmıstır. Örün tabanlı egitim geleneksel egitimi destekler nitelikte sunulup, ögrenmeye etkisi arastırılmıstır. Bu amaçla Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisligi Bölümü Sayısal Analiz dersinin uygulama bölümünde 3.sınıf ögrencileri üzerinde sistemin etkileri denenmistir. Ayrıca uygulama sonunda ögrenciler üzerinde bir anket çalısması yapılarak örün tabanlı egitim hakkındaki izlenimleri belirlenmeye çalısılmıstır. Arastırmada kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıstır. Kontrol grubundaki ögrenciler sadece geleneksel egitime devam ederken, deney grubundaki ögrenciler ek olarak gelistirilen örün tabanlı egitim sistemini kullanmıslardır. Belirlenen süre sonunda yapılan test ile Kontrol ve Deney Grupları arasındaki basarı ortalaması farkı alınarak, Örün Tabanlı Egitim'in tam ögrenme sürecine katkısı belirlenmeye çalısılmıstır. Arastırma sonuçları deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farkın olmadıgını göstermistir. Uygulama KOU UZEM (Uzaktan Egitim Uygulama ve Arastırma Merkezi) sunucuları üzerindeki Atutor Ögrenme çerik Yönetim Sistemi platformu kullanılarak gerçeklestirilmistir. Yardımcı programlar olarak Macromedia Dreamweaver MX®, Macromedia Captivate®, Camtasia Studio® programları kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, studies that are devoted to distance education using infrastructure of internet, are becoming widespread day after day. In this way, universities have organized open course tutorials and certificate programs. Technologic innovations about internet enable for using multimedia tools such as image and sound animations in design of this kind of tutorials. This circumstance carries the traditional classroom medium to the web with fashion of virtual classroom. Hence, education becomes more prosperous and effective by serving all opportunities to users for supplying full learning. In this study, application of web based education of MATLAB program has been realized. The web based education is served as supporting traditional education and educational outcomes have been examined. For this aim, Numerical Analysis lesson of undergraduate students from Engineering Faculty of Chemistry Department of Kocaeli University has been chosen for observing the effect of applications. Moreover, a questionnaire is applied to students of experimental group at the end of the course for taking into account the impression of test group about web based education. In this study unequal event posttest with control group design, quasi experimental design has been used. While the students of control group took course using only traditional education method, the students in experimental group took the same course and additionally web based education. The contribution of web based education to full learning process is tried to determine by taking difference of the mean successes of two groups. The results of the study show that there are no meaningful differences between experimental and control groups. The web based education course was realized using platform of ATUTOR Learning Content Management System in Kocaeli University at Distance Education Application and Research Center. Auxiliary programs such that Macromedia Dreamweaver MX®, Macromedia Captivate® and Camtasia Studio® have been used.