Sayısal ses içerisinde gizli veri transferinin kablosuz ortamda gerçekleştirilmesi
Design and implementation of hidden data transfer within digital voice for wireless communications
- Tez No: 232677
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Ses, Veri Gizleme, Stenografi, Digital Voice, Data Hiding, Steganography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde veri gizleme (stenografi) teknikleri özellikle kablosuz iletisim sistemleri içerisinde giderek artan bir öneme sahip olmaktadır. Çoklu ortam ve bilgi güvenligi uygulamaları gibi güncel gereksinimler ile veri gizleme üzerine yapılan çalısmalar da yogun bir talep ve ilgi görmektedir. Bu tezde sunulan projenin temel amacı; sayısal ses içerisinde gizli veri transferinin kablosuz ortamda gerçeklestirilmesidir. Bu nedenle iki uygulama gelistirilmistir. Birinci uygulama kablosuz ortamda transfer edilen sayısal ses içerisine metin gömme, ikincisi ise kablosuz ortamda transfer edilen sayısal ses içerisine veri/dosya gömme uygulamasıdır. Buna ek olarak her iki uygulamada gerçek zamanlı ses haberlesmesi yapmaktadır. Tez çalısmalarında donanım aracı olarak kablosuz haberlesme yapabilen iki adet degisik özelliklere sahip bilgisayar ve bir adet Erisim Noktası (Access Point), yazılım aracı olarak ise Borland Delphi 7.0 programlama dili kullanılmaktadır. Örnek çalısmaların sonucunda, elde edilen sonuçlar sunularak basarım degerlendirmeleri yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Techniques for information hiding (Steganography) have nowadays become increasingly more sophisticated and widespread. Researches on information embedding, have received considerable attention for a decade due to its potential applications in multimedia and information security. The main objective of this research presented is to design and implement hidden data transfer within digital voice for wireless communications. For this reason, two application programmes have been developed. The first application is used for text embedding or data hiding within digital voice, while the other is used for file embedding within digital voice. Furthermore, both applications enable a conventional wireless realtime voice communication. In this research, studies two different computers and an access point are utilized. These computers are equiped with wireless communication tools and software components. The softwares are developed with Borland Delphi 7.0 programming language. Examples of application results of the softwares developed are presented and their performances are evaluated.