Genetik algoritmalarla kısa dönem optimum ünite tahsisi
Short term optimum unit commitment by genetic algorithms
- Tez No: 232680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Enerji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Energy
- Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma, Ünite tahsisi, Ekonomik yük dagılımı, Elektrik enerjisi üretimi, Genetic algorithms, Unit commitment, Economic load dispatch, Production of Electrical Energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bütün enerji sistemlerinde yapılması gereken en önemli is ünite tahsisidir. Talep edilen enerjiye bakılmaksızın bütün üniteleri çalısır durumda bırakmak oldukça pahalıya mal olmaktadır. Talebe göre, çalısmasına gerek duyulmayan ünitelerin kapalı durumda bırakılması önemli miktarlarda maliyet tasarrufu saglamaktadır. Talep ve yedek enerjiyi karsılamak üzere, ünitelerin hangi saatlerde devrede ya da devre dısında kalacakları planlanırken, ünitelerin ekonomiklik kosulları ile birlikte ünitelerin teknik çalısma sartlarını belirleyen kısıtlamalar da göz önünde bulundurulur. Toplam üretim maliyetinde azalma saglamak için yapılan ve enerji sisteminde yer alan bütün ünitelerin planlanan bir çalısma takvimine göre sisteme alınması veya sistemden çıkartılması ünite tahsis problemidir. Ünite tahsis problemi kısıtlamalı bir optimizasyon problemidir. Bu problemde, problemin giris degerleri; talep edilen enerji, rezerv olarak bulundurulması gereken yedek enerji, ünitelerin karakteristik özellikleri olan ortalama yakıt maliyetleri, minimum devrede kalma ve minimum devre dısı kalma süreleri, baslatma maliyetleri, kapatma maliyetleridir. Problemin çıkısında ise, hangi ünitelerin hangi saat diliminde çalısacagını ve çalıstırılacak olanlardan ne kadar enerji alınacagını gösteren bir plan bulunur. Çok sayıda kısıtın olması, karmasıklıgı ve analitik çözüm yolunun olmaması gibi nedenlerle; çözümü zor, dogrusal olmayan, genis ölçekli ve kombinasyonel bir problemdir. Bu nedenle, çözüm uzayında rastlantısal arama yapan yöntemlerden olan genetik algoritmalar bu problemin çözümünde kullanılmıs ve yapılan uygulama programı ile bulunan sonuçlar gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
The most important job is solving the unit commitment problem in the energy system. Working of all units without considering the power demand causes too much expenses. According to the power demand, shutting-down of unnecessary units saves a great deal of production cost. While planning which units are on or off in order to meet the consumers variable demands in a day, technical operating constraints of units should be obeyed as well as the economical constraints. The unit commitment problem in a power system involves determining start-up and shut-down schedules of units to be used to meet forecasted demand over a future short term. Unit commitment is a constrained optimization problem. The inputs of the problem are power demand, spinning reserve, the characteristics of the units which are fuil cost, minimum up-time constraint, minimum down-time constraint, start-up cost, and shut-down cost. The outputs of the problem is a plan that shows hourly on or off states of units in a day and the power outputs of the units. Since it has some constraints, course of dimensionality and no analytical solution, the unit commitment problem is a non-linear, large-scale, combinetorial problem and so it is hard to solve. For this reason, genetic algorithm which is the one of randomized search methods is used to solve the unit commitment problem.