Kablosuz algılayıcı ağ yönlendirme protokollerinin karşılaştırılması
A comparison of wireless sensor network routing protocols
- Tez No: 232704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ENGİN DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Algılayıcı Ağlar, Yönlendirme Protokolleri, Wireless Sensor Networks, Routing Protocols
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde Kablosuz Algılayıcı Ağ'ların (KAA'ların) kullanım alanları giderek artmaktadır. KAA'larda kullanılan değişik yönlendirme protokollerinin sağlamış olduğu avantajlar, bu konunun araştırma ve geliştirme alanları içerisinde ayrı bir önem kazanmasına neden olmuştur.Bu tez çalışmasının temel amacı, yaygın olarak kullanılan KAA yönlendirme protokollerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu nedenle uygulamada kullanılan ve literatürde önerilen değişik KAA yönlendirme protokolleri incelenerek başarım değerlendirmesi yapılmaktadır. KAA yönlendirme protokolleri, veri merkezli, hiyerarşik, konum tabanlı ve servis kalitesi tabanlı olmak üzere dört ana sınıfta değerlendirilmektedir. Bunlardan veri merkezli KAA yönlendirme protokollerine bir örnek olarak SPIN'in, gerçeklenmesi nispeten kompleks olmakla birlikte, KAA enerji kullanımını optimum düzeyde tuttuğu belirlenmiş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Wireless Sensor Network (WSN) applications have become increasingly widespread. Different routing protocols employed in WSNs have various advantages. As a result, exploiting this issue provides valuable outcomes in the development of WSN applications.The main objectives of this thesis study are to compare and to examine various routing protocols for WSNs with performance evaluations. WSN routing protocols are divided into four main classes that are data centric, hierarchical, location-based and QoS-based (Quality of Service). This thesis work has shown that although SPIN, a common data centric WSN routing protocol, is very complex to implement, its use in most of the WSN applications provides one of the best energy-aware results.