Polietilen malzemelerde CaCO3 katkısının termal ve mekanik özelliklere etkisi
The effect of CaCO3 fillers on the thermal properties and mechanical properties of polyethylene materials
  1. Tez No: 232708
  2. Yazar: ALPAY TAMER ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN REYHANOĞLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polietilen, poliolefin, kalsiyum karbonat, mekanik özellikler, termal özellikler, çekme deneyi, TMA (termomekanik analiz), Shore D, MFI (erime akıs indeksi), dolgu maddeleri, Polyethylene, polyolefine, calcium carbonate, calcite, mechanical properties, thermal properties, tensile test, TMA (thermo mechanic analyze), Shore D, MFI (melt flow index), filler particles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünya'da polimer malzemelerin kullanımı son elli yılda sürekli olarak artmaktadır. Günümüzde plastik malzemelerin tüketimi Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de hızla yükselmektedir. Söz konusu plastik malzemelerden en yaygın olarak kullanılanlarından biri de polietilen malzemelerdir. Polietilen malzemeler ev esyalarından endüstriyel ürünlere uzanan genis bir yelpazede kullanım alanı bulmaktadır. Termoplastik malzemelerin üretim asamasında gerek maliyet düsümü sağlamak gerekse de mekanik, termal ve elektriksel özelliklerinin iyilestirilmesi bakımından sıklıkla mineral katkı maddeleri kullanılmaktadır Kullanılan katkı maddeleri içinde en yaygını ülkemizde de kaliteli ve bol miktarda rezervi bulunan kalsiyum karbonat mineralidir. Çalısmada sektörlerinin önde gelen kuruluslarından olan Solvay S.A. firmasından temin edilen yüksek yoğunluklu polietilen malzeme ile Omya A.G. firmasından temin edilen kalsiyum karbonat minerali kullanılmıstır. Omya firmasının ülkemizde de üretim tesisleri bulunmaktadır. Değisik oranlarda kalsiyum karbonat katkısının, polietilen malzemelerin yönlendirme uygulaması ve farklı korozif ortamlara maruz bırakıldıktan sonra mekanik ve termal özellikleri üzerinde ki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu amaca ulasmak için enjeksiyon kalıplama yöntemi ile üretilen deney numunelerine, TMA (temomekanik analiz), MFI (erime akıs indisi), sertlik (Shore D), ağırlık ve yoğunluk deneyleri uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The use of polymers has been steadily increasing for the past fifty years in the world. Today consumption of plastic materials are increasing rapidly Turkey too. Polyethylene is one of the most common plastic materials of all. Polyetylene materials has a wide variety of usage from household goods to industrial products. On the production stage, mineral fillers are often compounded into thermo-plastic polymers not only to improve mechanical, thermal and electrical properties, but also to reduce product cost. Calcium carbonate (calcite) is one of the most common used filler mineral which Turkey has huge amount of well qualified raw material. The polymer used in this study is high density polyethylene supplied from Solvay S.A. and the calcium carbonate mineral used is supplied from Omya A.G. which are leading companies in their sectors. Omya A.G. has also got production plants in Turkey too. The goal of the study to identify the effects of different amount of filler addition after cold drawing and different corrosive environment, on the thermal properties and mechanical properties of polyethylene material. In order to reach this goal tensile test, TMA (thermo mechanic analyze), MFI (melt flow index), Shore D and density tests are applied.