Synthesis and characterization of poly (4-vinylpyridine) - poly (dimethysiloxane) block copolymers and electrical conductivity of their charge transfer complexes
Poli (4-vinilpiridin) - poli (dimetilsiloksan) blok kopolimerlerinin sentezi, karakterizasyonu ve yük transfer komplekslerinin elektriksel iletkenliği
  1. Tez No: 23271
  2. Yazar: NİHAN NUGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anyonik Polimerlegme» Blok Kopolimer» Poli> Poli(dimetllsiloksan), Kuaternizasyon» Yük-transfer Kompleksleri) 7, 7* »8, 8'- tetrasiyanokinodimetan, iyot» iletken Polimerler, Termal Kararlılık, Anionic Polymerization, Block Copolymer» Poly(4-vinylpyridine), Poly(dimethylsiloxane), Quaternization, Charge Transfer Complexes» 7, 7' 8, 8*- tetracyanoqui nodi methane, Iodine, Conducting Polymer, Thermal Stability
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada» değişik bileşimlerdeki poli(4- vinilpiridin)- poli(dimetilsiloksan) blok kopolimerleri anyonik polimerleetirme yöntemi ile sentezlendi. Elde edilen blok kopolimerler ve bunların metil iyodür ile i olan kuarternizasyon ürünleri H NMR ve FTIR spektroskopi » elektron mikroskopi» taramalı tünelleme mikroskopi» diferansiyel taramalı kalorimetri ve elemental analiz yöntemleri kullanılarak karakterize edildi. 7,7',8,8' -tetrasiyanokinodimetan (TCNQ) ve iyot ile hazırlanan polimerik yük-transfer komplekslerinin -2 -1 maksimum elektriksel iletkenlikleri sırasıyla 10 S. cm -5 -1 * - ve 10 S. cm olarak dört terminal* yöntemiyle ölçüldü. Her iki kompleks için» iletkenliğin en yüksek olduğuoptimal oranlar saptandı. Polimerlerin TCNQ ile olan yük- transfer komplekslerinin 800 C varan termal kararlılıkları termo grav i metrik analiz yöntemiyle izlendi. Pol i
Özet (Çeviri)
Poly(4-vinylpyridine) - Poly(dimethylsiloxane) block copolymers in different compositions have been synthesized by living anionic polymerization method. After quaternization of the P4VP block with methyliodide, all products were characterized by H NMR and FTIR Spectroscopy» TEM, STM» DSC and elemental analysis techniques. The electrical conductivities of simple and complex salts of quaternized block copolymers with 7,7' »8,8'»- tetracyanoquinodimethane (TCNQ) and iodine (Ig) complexes of block copolymers were measured with four-probe technique. They were found to be as high as -2 -1 -5 -1 10 Scm and 10 Scm » respectively. The optimal ratios of TCNQVTCNQ0 and I2/pyridine unit for which the iiiconductivities are highest were determined. Thermal gravimetric analysis of charge transfer complexes of block copolymers with TCNQ showed high thermal stability of the samples up to 800°C.