Synthesis of some calcium phosphate based dental materials and structural studies
Kalsiyum fosfat bazlı diş kökü kanal dolgusunda kullanılan maddelerin sentezi ve yapı analizleri
  1. Tez No: 23270
  2. Yazar: YELDA SARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Kimya, Dentistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hydroksi Âpatit, Tetrakalsiyum Fosfat, Kalsiyum Fosfatlar, Kalsiyum Fosfatların X-Işınları Toz Difraksiyon Desenleri, Kalsiyum Fosfatların infrared Spektrumu, Hydroxy -Apatite, Tetracalcium Phosphate, Calcium Phosphates, X-Ray Powder Data of Calcium Phosphates, IR Spectra of Calcium phosphates
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz KALSİYUM FOSFAT BAZLI DIŞ KOKU KANAL DOLGUSUNDA KULLANILAN MADDELERİN SENTEZİ VE YAPI ANALİZLERİ SARGIN, Yelda Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Kızılyallı Haziran, 1992, 139 sayfa. Bu çalışmada tıp alanın da veya diş hekimliğin de çimentonun ana maddesi olarak kullanılan tetrakalsiyum fosfat, Ca P O, değişik kati-hal metodları ile 4 2 9 hazırlanmıştır. Çalışılan reaksiyonlar aşağıdaki denklemlerle verilmiştir. 1. 2CaHP0 + 2CaC0 > Ca P 0 + 2C0 + H O 4 3 4 2 9 2 2 2. 2CaO + 2Ca (PO ). 3H O > 3Ca P 0 + 6H O 5 x 4 ' 3 2' 429 2 3. 2CaCO" + Cac (PO J.3H 0 > 3Ca P 0 +2C0 + 6H 0 3 5 v 4' 3 2 429 2 2 4. 2Car (PO ) OH + 2CaCO > 3Ca P 0 + 2CO + H O 5 * 4 ' 3 3 429 2 2 5. Ca P 0 2 2 7 4 2 9 6. 2(NH4)2HP04 + 4CaC03 > Ca P 0 + 4CO + 4NH + 3H 0 7. 2NH H P0, + 4CaO) -> Ca P O + 4C0 + 2NH + 3H 0 424 3 429 2 32 VI* İlk beş metod literatürde yayınlanmıştır. 6. denklemdeki reaksiyon J.C.P.D.S. sisteminde apatit oluşumu için verilmiş olup 7. reaksiyon ise ilk kez laboratuvarımızda geliştirilen yeni bir yöntemdir. İlk beş metod ise bazı değişiklikler yapılarak denenmiştir. Bunlar a) CaO yerine CaCO veya Ca(OH) kullanılması b) ara ürünleri belirlemek için 1000-1350 ve 1400°C aralığındaki sıcaklıklarda çalışılmasıdır. Ara ve en son bileşikler, x-ışmları toz desenleri ve İR analizleri ile kontrol edilmiştir. Deney sonuçları (reaksiyon 1 ve 5 hariç) tetrakalsiyum fosfatın saf kristal madde olarak elde edildiğini kanıtlamıştır. Bileşiğin birim hücre parametreleri, a=7.03 3, b=12.005, c=9.459 A° /3=88. 09° olup uzay grubu ise P2ı/m'dir. Toz desenlerinin yayınlanan verilerle uyumlu olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada aynı zamanda, tetrakalsiyum fosfatı CaHPO. 2H O ile birleştirerek hydroksi apatite dönüştürme ve diş çimentosu olarak kullanma olanakları da araştırılmıştır. Laboratuvarımızda bu yolla yapılan çimentonun x-ışınları toz desenleri ve İR spektrumunun incelenmesi sonucunda dişin iç kısmini oluşturan dentin ile ayni yapıda olduğu görülmüştür. Bu nedenle diş dokusu ile tam bir uyum sağlayabileceği belirlenmiştir. vııBu çalışmada ayrxca ara ürün olarak elde edilen apatitlerde fosfat iyonlarının İR spektrumundaki frekanslarının P63/m uzay grubuna göre hesaplanan bant frekanslarına uygun olduğu görülmüştür. Öte yandan Ca P O 'un İR spekturumu P2ı/m uzay grubuna göre analiz edilerek bant değerlendirmeleri bu tezde ilk kez verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF SOME CALCIUM PHOSPHATE BASED DENTAL MATERIALS AND STRUCTURAL STUDIES SARGIN, Yelda M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Meral Kızılyallı June, 1992, 139 pages. In this work tetracalcium phosphate, Ca P 0, which can be used either as implant material or as a major component of a cement in dentistry was prepared through different solid-state methods. The reactions that are studied are given by the following equations: 1. 2CaHP0 + 2CaC0 > Ca P O + 2C0 + H O 4 3 4 2 9 2 2 2.2CaO + 2Ca (POJ.3H O >3Ca P O + 6H O 5 * 4' 3 2 429 2 3.2CaC0o + 2Ca (POJ. 3H 0 >3Ca P O +2C0 + 6H O 3 5 v 4' 3 2 429 2 2 4. 2Ca fPOJ OH + 2CaC0 > 3Ca P O + 2C0 + H 0 5 x 4' 3 3 429 2 2 5. a-Ca P O + 2CaO > Ca P 0 2 2 7 4 2 9 6. 2(NH IHPO, + 4CaC0" > Ca P O + 4CO + 4NH + 3H O 424 3 429 2 32 7. 2NH H P0( + 4CaC0 > Ca P 0 + 4CO + 2NH + 3H O 424 3 429 2 32 XllThe first five processes were present in the literature. Process given in reaction 6 reported in the production of apatite as given in J.C.P.D.S file and the process 7 is a new method which was tried in our laboratory for the first time. Modified procedures were used for the first five methods which are a) use of CaCO or Ca(OH) instead of CaO and b) use of temperatures in the range of 1000-1350 and 1400°C to investigate the intermediate products. The intermediate and final products were identified by x-ray powder diffraction and IR analysis. The results proved that in these processes (except the reactions 1 and 5), tetracalcium phosphate was obtained as a pure crystalline material. The unit cell parameters of it was found to be a=7.033, b=12.005, c=9.459 A° and j3=88.09° and the S.G is P2i/m. The powder pattern is in good agreement with the reported data. The present investigation also concerns the use of tetracalcium phosphate as dental cement, by combining it with CaHP04.2H O to precipitate hydroxyapatite. In fact the setting done in our laboratory gave exactly the same x-ray and IR data as dentin so is found to be fully compatible with dental tissue. IVThe IR spectra of phosphate ions in apatites obtained as intermediate products, followed tfee ;& nd frequency assignments with respect to space group P63/m. On the other hand the IR spectra of Ca P O were c 4 2 9 analyzed with respect to space group P2i/m and the band assignments were done for the first time in this thesis.