Stoğa üretim yapan bir işletmede zaman serisi ve yeni nesil talep tahmin yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of forecasting analysis results obtained by time series and new generation forecasting methods in a company using make to stok production system
- Tez No: 232738
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ ÇAPKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Stoga üretim planlama, talep tahminleme, yapay sinir agları, bulanık mantık sistemler, Make to stock production planning, forecasting, neural networks, fuzzy systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu yüksek lisans tezi, yapı sektöründe faaliyet gösteren bir isletmenin stoga üretim planlama modelini kullanırken sürecin girdisi olarak ihtiyaç duydugu talep tahminlerinin geleneksel ve güncel tahminleme yöntemlerinin kullanılması ile nasıl etkilendigini incelemektedir. Gerçeklesen satıs verileri kullanılarak bu tahminleme yöntemleri denenmis ve elde edilen sonuçlar yine gerçeklesen satıslar ile karsılastırılmıstır. Bulunan sonuçlar ısıgında sektör ve seçilen örnek için en etkin tahminleme modelinin hangisi oldugu degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
This masters degree thesis, analysis the effects of conventional and new generation forecasting techniques on demand forecasting process of a company in the Construction (Bathroom Furniture) sector which uses made to stock planning. By using the real sales amounts different frecasting techniques are analysed and the forecasts produced by the tecniques are compared with the real sales.