Çok yanıtlı problemlerin optimizasyonunda Taguchi yönteminin kullanılması ve alkollü içkiler sektöründe bir uygulama
Taguchi approach in optimization of multi-response problems and an application in alcoholic beverages sector
  1. Tez No: 232737
  2. Yazar: İLKNUR GENCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM BAYNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Gelistirme, Deney Tasarımı, Taguchi Yöntemi, Çok Yanıtlı Problemler, Fermentasyon Prosesi, Quality Improvement, Design of Experiment, Taguchi Methods, Multi- Response Problems, Fermantation Proses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tasarım için teklif edilen istatistiksel deneyler, ürün parametrelerinin ve parametre degiskenlerinin artmasına paralel, faktöriyel olarak büyüdügü için çogu zaman maliyet ve zaman açısından pratikte uygulanabilirligini tümüyle yitirmektedir. Ancak Taguchi uzun yıllar yaptıgı çalısmalar sonucunda çok daha az denemeli ve en az klasik olanı kadar iyi sonuç veren deney dizileri (ortogonal dizi) gelistirmis ve deneysel tasarımın imalat sektörünce kabul görmesini saglamıstır. Ortogonal diziler faktör seviyelerini teker teker degistirmek yerine es zamanlı olarak degistirme yapmayı önerirler. Taguchi, kaliteyi saglamak için yapılan çalısmaları çevrim içi ve çevrim dısı olmak üzere iki bölüme ayırmaktadır. statistiksel deneysel tasarim Taguchi 'nin kalite sisteminde çevrim dısı kalite kontrol içinde yer almaktadır. Bu çalısmada, kalite ile ilgili problemlere neden olan degiskenlik kaynakları belirlenerek, kalite karakteristiklerinin en iyilenmesine olanak veren; gelismis ve gelismekte olan ülkelerin endüstriyel problemlerinde sık ve etkin olarak kullanılan Taguchi Yöntemlerini çok yanıtlı problemlerin eniyilemesinde kullanarak, endüstriyel bir uygulama bazında da yaptıgı iyilestirmeleri ve etkinligini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalısma bes bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, kalite ile ilgili temel kavramlar ve kalite gelistirme teknikleri genel hatları ile açıklanmaktadır. kinci bölümde, Kalite gelistirme yaklasımlarından biri olan deney tasarımı ve deney tasarımı esaslı bazı yöntemler kısaca anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde Taguchi Yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Dördüncü bölümde çok yanıtlı problemler ve bunların eniyilenmesi için bir prosedür açıklanmaktadır. Çalısmanın besinci bölümünde ise endüstriyel bir problem ele alınmıs ve çok yanıtlı problem eniyilenmesi yaklasımı ile çözülmeye çalısılmıstır. Tezin sonunda da uygulanan yöntem ve çalısma sonucunda elde edilen sonuçlar irdelenmis ve yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
As statistical experiments parallel to the increasing product parameters and parameter variation, most of the time loses its use in practise with respect to cost and time. However Taguchi has developed experiment arrays (orthogonal array) likely to its classical forms with less number of tests and has made experiment design accepted by the manufacturing sector. Orthogonal arrays advice changing factor levels at the same time instead of changing one at a time. Taguchi addresses quality in two main areas: on -line and off-line quality control. In Taguchi quality system statistical experimental design is in off-line quality control. In this study, first of all, sources of variation which cause quality problems are determined and Taguchi Method which has an ability to optimize of quality characteristics and has been applied quite often in the developed and developing countries? industrial applications, is applied in order to solve multi-response problems. In order to prove an improvement and efficiency of the method, an industrial application has been carried out. The main purpose of the study is to demonstrate how the method can obtain and improve the quality. The study consists of five chapters. In the first chapter, the main concepts of quality and quality improvement techniques are explained in short manner. In the second chapter, design of experiment which is one of the approaches of quality improvement and other methods based on the experimental design are explained. In the third chapter, brief information about Taguchi Method has been given. In the fourth chapter, an algorithm which can optimize multi-response problems has been explained. In the fifth chapter, an industrial problem has been designed and solved with multi-response optimization approach. In the last chapter of this study, results of the application has been criticized and discussed.