Süreç yönetimi ile bakım performansının iyileştirilmesi ve otomotiv sanayisinde bir uygulama
Improve the maintenance performance via business process management and an application of on automotive company
- Tez No: 486511
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç Yönetimi, Süreç İyileştirme, Süreç İyileştirme Teknikleri, Bakım, PDCA, Süreç Haritası, Process, Process Management, Maintenance, Maintenance Process, Process Improvement, Process Improvement Techniques, PDCA, Process Map
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Makinelerin yoğun olarak kullanıldığı üretim işletmelerinde, makinelerin arıza yapmalarında ortaya çıkan üretim duruşları ve onarım maliyetleri oldukça önemli bir konudur. Aynı anda birden fazla makinanın arıza yapması durumunda, hangi makinelere onarım için öncelik verileceği, bunlar için ayrılması gereken optimal onarım sürelerinin nasıl belirleneceği ve onarım için gereken kaynakların nasıl planlanacağı anahtar bir konudur. İş Süreç Yönetimi (BPM) tekniği son yıllarda işletmelerde farklı sorunlara etkili çözümler getirmektedir. Bu tekniğin temel özelliği, işlerin detaylı incelenmesi ile ilgilenilen işin yapılma şeklini iyileştirebilmesidir. Bakım işleri işletmelerde bir süreç olarak işlemekte ve arıza gerçekleşmesi durumda ise onarım işinin de bir süreç dizisi halinde gerçekleştiği bilinmektedir. Bakım ana süreci ve onarım alt sürecinin, süreç yönetimi tekniği ile ele alınarak, değerlendirilmesi ile konuya bir çözüm getirebileceği düşünülmüştür. Bu nedenle, uluslararası bir üretim şirketinde bu konu ele alınmış ve bir çözüm önerisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı; bakım ve onarım işlerinin, süreç yönetimi tekniği ile entegre edilerek, bakım işlerindeki kalite, maliyet, zaman, iş güvenliği ve yedek parça stoklarındaki etkilerini incelmektir. Uygulamanın yapıldığı uluslar arası firma Türkiye'de bir serbest bölgede faaliyet göstermekte ve temel iş alanı, dünyanın önde gelen hafif ve ağır araç üreticileri için orjinal ekipman teknolojileri, araç elektrik yapıları, elektronik, güvenlik ve termal sistemleri üretmektir. Firmada öncelikle bir proje ekibi oluşturulmuştur. Bu ekip ile mevcut bakım süreci tekrar ele alınmış ve süreç yönetimi tekniğine göre tekrar revizyon edilmiştir. Bakım sürecinin alt süreci olan onarım süreci de yeniden ele alınmıştır. Oluşturulan yeni süreçler içersinde, arıza durumunda hangi makina veya makinalara öncelik verileceği, kararı için, ABC makine sınıflandırılması tekniği kullanılmıştır. Bu teknik arıza yapan makinenin; üretime, ürün kalitesine, bakım maliyetine ve iş güvenliğine etkisine dayanan bir önceliklendirme yöntemidir. Yeni oluşturulan bakım ve onarım süreçleri firmada üç ay boyunca uygulanmış ve elde edilen veriler önceki yıl verileri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, arıza bakımlarının daha kısa sürede, daha düşük maliyet ve daha düşük yedek parça stoğu ile gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is an important issue that the occuring of production downtime and repair costs when machines fail in the machine intensive production industries. In case of failure of more than one machine at the same time, which machines will have the priority to repair, how to determine the optimal repair time should be allotted for this machines and how to plan the resources needed to repair are the key issues. In recent years, Business Process Management (BPM) technique, bring effective solutions to different problems in business. The main feature of this technique is that it can improve the way the job done by examining in detail the works of interest. In the industries, maintenance and repair works are operating as a process and when a breakdown occurs, it is known that the repair work be carried out in a series of process. Maintenance main-process and repair sub-process are evaluated with process management technique, so it is thought that structure could bring a solution. For this reason, in an international manufacturing company, this issue discussed and has tried to develop a proposal for a solution. The purpose of this study is implementation of maintenance and repair works which is integrated with process management technique and at the end of implementation, analyzing the maintenance related parameters like quality, cost, time, safety and spare part. The international firm that carried out the application operates in a free region in Turkey and its core business area is producing original equipment technologies, vehicle electrical construction, electronics, safety and thermal systems for the world's leading light and heavy vehicle manufacturers. In the firm primarily, a project team has been established. The team dealt with the current maintenance process again and it has been revised again by the process management techniques. Repair process which is sub-process of maintenance process has been discussed again. In the improved processes, the ABC equipment classification technique was used to decide which machine or machines will be given priority in case of failure. This technique is a prioritization method of malfunctioned machine based on the effect of the production, product quality, maintenance costs and job security. Improved maintenance and repair processes have been implemented in the company for three months and the obtained data were compared with the previous year data. In conclusion, breakdown maintenances were found to occur in a shorter time, with lower cost and lower spare parts inventory.