Fenton ve fotofenton proseslerinin kombine atık su arıtma tesisi atık sularına uygulanabilirliği
Applicability of fenton and photofenton processes to combine wastewater treatment plant's wastewater
- Tez No: 232741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenton, Fotofenton, İleri oksidasyon, Kimyasal arıtım, Fenton, Photofenton, Advanced Oxidation, Chemical Treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, fenton ve fotofenton proseslerinin kombine atıksu arıtma tesisi ön çökeltim havuzu çıkışından alınan atıksulara ön arıtım prosesi olarak uygulanabilirliği incelenmiştir. Bu amaçla fenton ve fotofenton deneyleri yapılmış ve bu deneylerde renk, KOİ ve TOK parametreleri incelenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında fenton prosesi deneyleri yapılmış üst duru fazdan alınan numunelerde renk, KOİ ve TOK parametrelerindeki değişim incelenmiştir. Fenton deneyleri pH parametresinin prosese etkisinin incelenebilmesi için pH=3 değerinde de gerçekleştirilmiş ve atıksu numunesinin pH değeri derişik H2SO4 ile ayarlanmıştır. pH=3 değerinde yürütülen deneylerde de ilk olarak H2O2 dozu sabit alınarak optimum Fe+2 dozu bulunmuş daha sonra değişen miktarlarda H2O2 kullanılarak optimum H2O2 dozu bulunmuştur. pH=3 değerindeki atıksuya reaktif dozlamaları yapılmış, hızlı karıştırma, yavaş karıştırma ve çökme sonrası üst duru fazdan alınan numunelerde renk, KOİ ve TOK parametrelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Fenton prosesinde pH parametresinin değişmesi KOİ, TOK ve renk gideriminde farklı sonuçlar vermiştir. Yapılan deneylerde renk gideriminde %100'lük oran pH=3 değerinde, KOİ gideriminde %89'luk oran orijinal pH değerinde, TOK gideriminde %71'lik oran ise orijinal pH değerinde hem de pH=3 değerinde elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında fenton prosesine UV aydınlatması eklenmek suretiyle fotofenton deneyleri yapılmıştır. Fotofenton deneyleri pH parametresinin ve aydınlatmanın prosese etkilerinin incelenmesi amacıyla farklı pH değerlerinde ve farklı aydınlatma periyotlarında gerçekleştirilmiştir. Fotofenton deneyleri ilk olarak atıksuyun orijinal pH değerinde fenton deneyleri sonucu elde edilen verilerden yola çıkarak seçilen Fe+2 ve H2O2 dozlarında gerçekleştirilmiştir. Bu dozlarda farklı zaman periyotlarıyla aydınlatma yapılmış alınan numunelerde renk, KOİ ve TOK parametrelerindeki değişim gözlenmiştir. Fotofenton proseslerinde renk gideriminde %4'lük oran orijinal pH değerinde elde edilirken, KOİ giderimi orijinal pH değerinde %94, TOK giderimi ise orijinal pH değerinde %90 olmuştur. Çalışılan atıksu için fenton ve fotofenton proseslerinin bir ön arıtım basamağı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Proses seçimi yaparken öncelikli kirletici baz alınarak uygun reaktif dozları, reaksiyon süresi ve oluşan kimyasal çamur miktarı dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, as a pretreatment stage, applicability of fenton and photofenton process to wastewater which was taken from the inlet of aeration tank was investigated. For this purpose, fenton and photofenton experiments were conducted and in these experiments changes in colour, COD and TOC parameters were observed. At the first stage of this study, fenton experiments were done. At first, fenton experiments were carried out at the original pH value of the waswater sample. Firstly, in these experiments H2O2 dosage was chosen constant in order to determine the optimum Fe+2 dosage. After determination of optimum Fe+2 dosage experiment were kept conducting in varity of H2O2 dosage. After adding required dosage of Fe+2 and H2O2 sample was stirred and left for completion of settling and then samples were taken and the changes in colour, COD an TOC parametres were investigated. Also, in order to observe the effect of pH to fenton process experiments were conducted at pH=3. H2SO4 and 1 N NaOH were used for adjusting pH value. In the experiments which were performed at pH=3 firstly H2O2 dosage was chosen constant in order to determine the optimum Fe+2 dosage and then Fe+2 dosage were kept constant and experiments were continued in varietiy dosage of H2O2. After adding required dosage of Fe+2 and H2O2 sample was stirred and left for completion of settling and then samples were taken and the changes in colour, COD an TOC parametres were investigated. A 100% colour removal was observed at the pH=3, a 89% COD removal was observed at the original pH and a 71% TOC removal was observed at the original and the pH=3. At the second stage of this study, UV/fenton (photofenton) experiments were performed. In order to determine of pH efficiency and UV irridation efficiency photofenton process were conducted at different pH values and at different irridation periods. Photofenton experiments were carried out at the suitable Fe+2 and H2O2 dosages which were determine in fenton process. At these dosages experiments were performed at different irridation periods. During the experiments samples were taken in appropriate time intervals and changes in colour, COD and TOC parametres were observed. A 4% Colour removal was observed at the original pH value, a 94% COD removal was observed at the original pH value and a 90% TOC removal was observed at the original pH value. For the studied wastewater it can be said that fenton and photofenton processes are suitable to remove colour and COD. Also , it was seen that the removal efficiencies were affected by the choosen reaction conditions.