Kablosuz dağıtılmış denetim sistemi uygulaması
Wireless distributed control system practice
- Tez No: 232744
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyo Frekansı, frekans kaydırmalı anahtarlama (FSK), kablosuz iletişim, modülasyon teknikleri, Radio frequency, frequency shift keying, wireless communication, modulation techniques
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Endüstride ve günlük hayatta kablosuz iletişim çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım alanları garaj kapısı kontrolünden evimizdeki elektrikli fırınlara, su pompa istasyonlarının uzaktan kontrolünden endüstriyel makine otomasyonuna kadar değişmektedir. Bu çalışmada kablosuz iletişimin temeli olan radyo frekansı ile iletişim teknikleri incelenmiştir. Bu yapılırken iletişimde kullanılan modülasyon teknikleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bahsedilen bu tekniklerden pratik çalışmaya yönelik olarak fsk yöntemi seçilmiş ve seçim nedenleri hakkında gerekli savunmalar yapılmıştır. Bunun ardından yapılan teorik çalışma pratik olarak hayata geçirilmiştir. Pratik çalışmada ise merkezi bir noktadan iki istasyon kontrol edilerek bu istasyonlarla iki yönde veri akışı gerçekleştirilmiştir. Son olarak gerçekleştirilen sistemin hangi güncel uygulamalara hitap ettiği ve yapılabilecek bazı iyileştirmelerle başka nerelerde kullanılabileceğinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wireless communication is generally used in industry and daily life. These usage areas change from garage door control to oven with electric, remote in command of water pump stations, machine otomation.In this thesis, communication techniques with radio frequency that base of wireless communication are investigated. General information is informed about modulation techniques that is used in communication. The Method of FSK was selected from these techniques for practical working and was defended about reason of selection. After this, theoretic part was implemented on practical part. In practical part, two stations are controlled from a central point and so data flowing has double side was realized. Lastly, the system would be used in which actual practices and another where was investigated with improvement.