Endüstriyel otomasyon sistemleri ve bir pompa istasyonuna uygulanması
Industrial automation systems and its aplication to a pumping station
  1. Tez No: 232743
  2. Yazar: MEHMET TUTUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. TARIK DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomasyon, PLC, SCADA, Automation, PLC, SCADA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada otomasyon sistemlerine genel hatları ile deginilmis olup SCADA ve SCADA' yı olusturan yapılar, özellikle endüstriye yönelik olarak incelenmistir. Sistemdeki uzak uç birimler ve de PLC' nin sistemdeki rolü üzerinde durulmustur. Bununla birlikte, haberlesme sistemleri, endüstriyel haberlesme protokolleri ve gelisen yapısıyla birlikte internet SCADA da incelenmistir.. Uygulama olarak da bir su pompa istasyonu otomasyonu gerçeklestirilmistir. Kuyular, pompa istasyonu ve depodan meydana gelen sistemde 3 adet kuyu, 3 adet pompa motoru bulunmaktadır. Kuyulardan istasyonda bulunan emme havuzuna, burada bulunan üç adet pompa motoru ile de basma havuzuna su basılmaktadır. Her iki havuzda da su seviyeleri ultrasonik seviye algılayıcıları vasıtasıyla ölçülmüs olup, emme havuzundaki su seviyesi bilgisi radyo modem vasıtasıyla PLC' ye aktarılmıstır. Pompa istasyonundaki asenkron motorlara yumusak yol vericiler ile yol verilmistir. Bu çalısma kapsamında, pompa istasyonu ve kuyulardaki motorların çalısma durumları, depo ve emme havuzundaki su seviyeleri bilgisayar ekranında gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the automation systems were discussed in general terms, where SCADA and its structures were studied in relation to industry. The primary focus of the study is the function of remote terminal units, which are RTU and PLC, of the system. Along with the structurally developing Internet SCADA, communication systems, and industrial communication protocols were examined. As a practical application of the SCADA system, a water pumping station automation project has been completed. From the three existing wells, with the help of three pump motors, water is first pumped to the suction pool of the station, and then pumped to the pumping pool. In both pools, the water levels were measured with ultrasonic sensors, and the water level data of the suction pool was transferred to a PLC via a radio modem. The induction motors of the pumping station were started with soft starters. In the scope of this study, the pumping station, pools and wells were observed on the computer screen.