Pasif dirençsel eleman üzerinden mikrodalga güç elde edilmesi ve ölçülmesi
Obtaining and measuring microwave power from passive resistive element
  1. Tez No: 232747
  2. Yazar: MURAT CELEP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN DİBEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Mikrodalga Gürültü Ölçümü, Isıl Gürültü, Gürültü Kaynaı, Radyometre, Toplam Güç Radyometre, Gürültü Sıcaklıı, Noise, Microwave Noise Measurement, Thermal Noise, Noise Source, Radiometer, Total Power Radiometer, Noise Temperature
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Elektriksel bir iletken içerisindeki elektronların rastgele hareketi elektriksel gürültü olarak tanımlanmaktadır. Elektriksel gürültü, sistemlerin elektriksel performanslarını önemli ölçüde etkiler. Bu çalımada, 12 GHz ? 18 GHz frekans bandını kapsayan mikrodalga gürültü iaretini tanımlamak, tanımlanan ve tanımlanmayan gürültüyü doru bir ekilde ölçmek esas alınmıtır. Bu amaçla bir adet souk (cryogenic) gürültü kaynaı ve 12 GHz ? 18 GHz frekans bandını kapsayan bir adet mikrodalga gürültü ölçme sistemi (radyometre) tasarlanmı ve üretimi gerçekletirilmitir. Bu çalımada, souk gürültü kaynaını oluturmak amacıyla, sıvı azot içerisine yerletirilen bir yük ile ısıl iletkenlii kötü elektriksel iletkenlii iyi bir iletim hattı tasarım ve yapımı gerçekletirilmitir. Isıl gürültü kaynaının çıkıını oda sıcaklıında tutmak amacıyla sıcaklık kontrol ünitesi yapılmıtır. Böylece, ısıl gürültü kaynaının bir kısmı sıvı azot sıcaklıı olan 77 K'de bir kısmı ise 296 K'de tutulmutur. ki nokta arasında ısıl iletkenliin düük olması salanarak, ısıl gürültü kaynaının ısınması geciktirilmitir. Bu ekilde, souk gürültü kaynaının bir saatten uzun süre kullanılması salanmıtır. Gürültü ölçme sistemi olan radyometreyi oluturmak için, sistem giriine uygulanan gürültü kaynaını seçen bir anahtar ünitesi, gürültü güç seviyesini yükselten ve mikrodalga frekanslarını 30 MHz'e düüren bir adet RF bölümü, 30 MHz'lik gürültü iaretini ileyerek yükselten bir adet IF bölümü tasarlanmı ve üretilmitir. Radyometrenin ortam sıcaklıından etkilenmemesi ve sistemi aynı sıcaklıkta tutmak amacıyla tüm sistemin sıcaklık kontrolü yapılmıtır. Gürültü deerleri bilinen iki adet yarı iletken gürültü kaynaı ile gerçekletirilen testlerde, istenilen performans baarı ile elde edilmitir.
Özet (Çeviri)
The random movement of electrons in an electrical conductor is defined as electrical noise. Electrical noise has major effects on the electrical performance of the systems. In this study, it is aimed to define microwave noise signal between 12 GHz ? 18 GHz frequency band as well as to measure defined and undefined noise accurately. For this reason, a cold (cryogenic) noise source and a microwave noise measurement system (radiometer) covering 12 GHz ? 18 GHz frequency band were designed and constructed. In order to produce a cold noise source, the design and the production of a load put in to liquid nitrogen and a transmission line with good electrical conductivity and poor thermal conductivity were accomplished. A temperature control unit was produced to keep the thermal noise source output at room temperature. By this way, some part of the thermal noise source has been kept at 77 K, the temperature at which nitrogen is present in the liquid form, whereas the rest of it at 296 K. Warming of the thermal noise source was delayed by minimizing the thermal conductivity between these two points allowing the use of the cold noise source more than an hour. To set up the radiometer, a switching unit choosing the noise source which produces microwave noise input to the system, an RF part increasing the amplitude and decreasing the microwave frequencies to 30 MHz, an IF part increasing the amplitude of 30 MHz noise signal have been designed and produced. A temperature control unit has been established so that the radiometer is not affected by environmental temperature fluctuations and the system is kept at the same temperature. A good performance was achieved in the tests which were done by using two semiconductor noise sources with known noise values.