Bir-bit dönüşümü temelli blok hareket kestirimlerinin H.264/AVC'ye uygulanması
Implementation of one-bit transform based block motion estimatons to H.264/AVC
- Tez No: 232752
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SARP ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Video Kodlama, H.264, Hareket Dengeleme, Hareket Kestirimi, Video Coding, H.264, Motion Estimation, Motion Compensation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Video sıkıştırma, birçok çoklu ortam uygulamalarında önemli bir rol oynamaktadır. Video kodlama standartlarının başarımı video kodlama sistemlerinin yapısına yeni özelliklerin eklenmesiyle her geçen gün artmaktadır. En yeni video kodlama standardı olan H.264, video kodlama sistemleri arasında en gelişmiş video kodlama algoritmalarına sahiptir. Bu yeni standart, aynı video kalitesi için literatürde var olan diğer video kodlama standartlarından daha fazla bit kazancı sağlamaktadır. Hareket kestirimi, video kodlama uygulamalarının en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Video kodlamada zamanın büyük bölümü hareket kestirimi kısmında harcanmaktadır. Bu tez kapsamında bir-bit dönüşümü ve çarpmasız bir-bit dönüşümü yoluyla hareket kestirimi yöntemlerinin H.264/AVC video kodlama standardındaki başarımı değerlendirilmiştir. Bu tezde, standart uyumlama yaklaşımlarına göre özellikle donanımsal olarak gerçekleştirilmesi durumunda çok daha hızlı ve düşük güç tüketimli bir uyumlama imkanı sağlayan çarpmasız bir-bit dönüşümünün, H.264/AVC video kodlamasında kullanılması durumunda oldukça düşük bir başarım kaybına yol açtığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Video compression plays an important role in several multimedia applications. The compression performance of the video coding sdandards increase by adding improved new algorithms to the video coding systems day by day. H.264, which is the newest video coding standard, is state of the art technology of video coding systems. This new video coding standard outperforms the other video coding systems in terms of saving total bit rate at the same video quality. Motion estimation is an also important key element of the video coding applications. Most of the coding time of the video is spent at the motion estimation part. In this thesis, the performances of one-bit transform and multiplication free one-bit transform based motion estimation in H.264/AVC is evaluated. It is shown that the multiplication free one-bit transform results in a minor performance decrease compared to conventional matching approaches, while it can provide significant speed and power savings particularly if implemented in hardware.