Karbon-fiber takviyeli kompozitler ve polikarbonat malzemelerin lazerle delme parametrelerinin belirlenmesi
Carbon-fibre reinforced compozites and determination of laser parameters for holes on polycarbonate materials
- Tez No: 232756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUR CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazerle malzeme işleme, sanayide Nd:YAG lazerinuygulamaları, lazer ile delme, polimerik malzemelerin işlenmesi, Micromachining of materials with laser, Nd:YAG laser application inindustry, drilling by laser, machining of polymeric materials
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Polimer malzemeler çok geniş uygulama alanlarına sahip olup, farklıyöntemlerle sentezlenerek yeni nesil malzemeler elde edilmektedir. Polimerik sentezmalzemelerin kullanım alanlarına uygun işlenmesi bu tür malzemelerin yüksek kaliteve verimi için oldukça önemlidir. Bu anlamda gelişen lazer teknolojisi, polimerikmalzeme işlemede kullanılabilir. Çünkü lazer yüksek işlem hızı, düşük ısısal zarar,yüksek derinlik/genişlik oranı gibi özelliklerinden dolayı kesme, kaynak ve yüzeyişleme gibi alanlarda tercihen kullanılmaktadır. Lazerlerin işlem parametrelerinde(atım süresi, dalgaboyu, atım enerjisi) sağlanan esneklik bu tür malzemelerin hassasdelme işlemlerinde en önemli etkenlerdendir. Seramik, silikon ve polimer katmanlarıgibi malzemelerin lazerle işlenmesi elektronik endüstrisinde oldukça genişkullanılmaktadır.Bu tez çalışmasında bina yapımından kompakt disk (CD) yapımına kadar birçokalanda uygulama alanı bulunan polikarbonatların ve pek çok alanda kullanılanpolimer kompozitlerin atımlı lazerler kullanılarak delme işlemleri yapılmış ve lazerparametrelerinin delik kalitesi üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Everyday new polymers are being added to thousands of polymerproduced by new polymerization technique. Polymers are necessary part of daily lifepractically at all area. High quality holes are important in electronic and medicalindustry. Lasers are preferred in drilling, cutting, welding because its high processspeed, low thermal deformation, high aspect ratio. Application area of lasers aregrowing with laser system developed with progressive technology. Flexibility oflaser parameters (pulse duration, wavelength, pulse energy) made enable to developquality of machining. Drilling process of ceramics, silicon and polymer layers withlaser are used in electronic industry. Laser can drill smaller and more precise holethan that of conventional technique.In this thesis study, laser parameters of drilling of carbon fibre reinforced polymercomposites laser and microdrilling of polycarbonate material by Nd:YAG areinvestigated.