Development of a software to accompany single phase forced convection heat transfer correlations and a property database for common engineering fluids
Tek fazlı zorlanmış konveksiyon ısı iletimi eşilişkileri ve mühendislikte sık kullanılan akışkanlar için bir yazılım ve veri tabanı hazırlanması
- Tez No: 23276
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek fazlı ısı iletimi, Isı iletimi katsayısı, Zorlanmış konveksiyon eşilişkileri, Mühendislikte sık kullanılan VI, Single phase heat transfer, l-teat transfer coefficient, Forced convection correlations, Common engineering fluids, Flow geometries, Computer graphics
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZ TEK FAZLI ZORLANMIŞ KONVEKSİYON ISI İLETİMİ EŞİTLİŞKİLERİ VE MÜHENDİSLİKTE SIK KULLANILAN AKIŞKANLAR İÇİN Bİ R YAZILIM VE VERİ TABANI HAZIRLANMASI İ Z, Harun Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OEKAY Mart, 1992, 139 sayfa Bu tezde, ıs. transferinde yaygın bir şekilde kullanılan zorlanmış konveksiyon eş ilişkileri, mühendislikte sıkça rastlanan akışkanlar için hazırlanan veri kütükleri üzerinde çalışan bir bilgisayar programında toplanmıştır. Turbo Pascal programlama diliyle MS- DOS işletim sistemi için hazırlanan programı n, hem ısıl cihaz tasarımıyla uğraşan kişiler hem de mühendislik öğrencileri için yararlı olması amaçlamıştır. Bu sebeple, eşilişkiler ısı. iletimi konusunda en yaygı n yayınlardan alınmıştır. Programın geliştirilmesi sırasında ortaya, Moody diyagramının birkaç eşilişki ile temsil edilmesi, dairesel olmayan kesitler için eşdeğer çap bulunması ve veri kütükleri üzerinde işlem vyapabilme kolaylığı sunan bir veri tabanının geliştirilmesi gibi kolaylıklar ortaya konulma ve bunlar programa bir başlık altında yerleştirilmiştir. Kullanıcı ya tüm akım geometrileri, eşilişkiler ve bunların kullanım sınırları program çalışması ve benzeri konularda tüm ayrıntıların sunulabilmesi için çeşitli doküman kütükleri hazırlanmıştır. Isı iletimi katsayısı, sürtünme faktörü ve basınç düşmeleri gibi değerlerin hesaplanması yanında, sonuçlar mümkün oldukça bilgisayar grafikleri ile de ortaya konulup kullanıcının, verilerin ısı transferi katsayısı üzerindeki etkisini görerek değişik çözümler üzerinde de durabilmesi amaçlanmıştır. Son olarak da, ortaya konan yazılım, basit bir ısı değiştirgecinin yüzey alanı ve hacim hesabında kullana. İmiş tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT CF A SCFTWAFE TO AGIOf-FANY SIM3_E FHASE' FORCED CCWvECTIGN FEAT TRANSFER CORRELATIONS AND A FRQFERTY DATABASE FOR COMMON ENBINEERING FLUIDS İ Z, Harun M.S. in Mechanical Engineering Supervisor^: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY March, 1992, 139 pages In this thesis, widely used single phase forced convection heat transfer correlations were collected in a computer program '.shich operates on data files holding the properties' of common engineering fluids to provide an easy- to-use arid powerful tool for those involved in thermal sciences. The program, written in Turbo Pascal programming language for the MS- DOS operating system, is intended to be useful for both thermal equipment designers and the students of engineering. Therefore, all the correlations were obtained from widely used text and hand books of heat transfer. While constructing the program, there appeared some off-shoots, like the representation of the Moody Diagram by means of iiiseveral correlations, a unit for evaluation of the hydraulic diameter for a nan- circular flaw passage, an integrated database section to achieve complete control an the data files. These were all placed into the software under the Utilities title. In order to provide the user with all the details about the available flow geometries, correlat ions, applicability ranges of these correlations, operation of the program etc., several help files were prepared. Besides the calculation of heat transfer coefficients, friction factors, pressure drops for various internal and external flow geometries, the results ars given in the form of computet" graphics, whenever possible, to see the effects of inputs on outputs thus enabling the user to consider alternative solutions for a given problem. Finally, resulting software was used in the volume and surface area calculation of a heat exchanger.