Desing of shape memory alloy actuators
Şekil bellek özelliği gösteren alaşımlardan kontrol elemanı tasarımı
  1. Tez No: 23277
  2. Yazar: A. EROL SELİMBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. GÜNDÜZ BİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Design of shape memory effect actuators, Cu based shape memory alloys, Thermal actuation with shape memory alloys, Alloy design
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZ ŞEKİL BELLEK ÖZELLİ?İ GÖSTEREN ALAŞIMLARDAN KONTROL ELEMANI TASARIMI SELİMBEYO&LU, A. Erol Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. ö. Gündüz Bilir Mayıs, 1992, 188 Sayfa Şekil bellekli alaşımlar genellikle martenzitk dönüşüme uğrayabilen yapılar olup, bunlar plastik şekillendirme sonrası eski şekillerini alabilmektedirler, şekil bellek etkisinin bulunmasından sonra, bu Ö2ellige sahip malzemeler hem dönüşümle ilgili soruların yanıtlanması, hem de çeşitli kullanım alanlarından dolayı geniş bir araştırmaya neden olmuşlardır. Sekil bellekli alaşımlar bağlantı elemanları, sıkıştırma elemanları ve çeşitli kontrol cihazları olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Sekil bellekli alaşım tasarımının mühendislik yönleri özellikle ürün tasarımına dönük olarak sunulmuştur. Bellek etkisinin ve Cu-Zn-Al alaşım sisteminin genel bir açıklamasından sonra, şekil bellekli alaşımların ba2i örnekleri değişik kullanım alanları için verilmiştir.VİCu-Zn-Al alaşım sistemleri tel ve yay uygulamaları için üretilmiştir. Alaşımların mekanik özellikleri çekme ve sertlik deneyleri ile ölçülmüştür. Mikroyapılan optik mikroskop kullanılarak incelenmiştir. Alaşımlara helisel yay şekli verildikten sonra iki yönlü şekil bellek özelliği kazandırılmıştır. Şekil bellekli kontrol cihazlarının tasarımı yapısal analiz sonucu grafiksel metodları yapılmıştır. Bu çalışmada üretilen alaşımlar oda sıcaklığında martenzitik fazda kalmaktadır. Deforme edilen numuneler Ab, sıcaklığının üzerine ısıtıldığında ilk boyutlarına dönmektedirler. Kontrol cihazlarına iki yönlü şekil bellek özelliği kazandırıldıktan sonra, ısıtma ve soğutma ile kontrol cihazlarının boyutları değişmektedir. Anahtar Kelimeler : Şekil bellek özelliği gösteren kontrol cihazlarının tasarımı, Bakır esaslı şekil bellekli alaşımlar, Şekil bellekli alaşımlarla ısıl hareket, Alaşım Tasarımı Bilim Dalı sayısal Kodu : 625.02.01 Vİİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF SHAPE MEMORY ALLOY ACTUATORS SELİMBEYOGLU. A. Erol Ph. D. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. ö. Gündüz BİLİR May, 1992, 188 pages When shape memory alloys are plastically deformed at one temperature, they remember the previous shape and completely recover it when heated to a higher temperature. This behavior is basically a consequence of a martensitic phase transformation. After the invention of shape memory effect, the materials showing this effect have been investigated widely to answer questions in regards to transformation and also to their various applications. Shape memory alloys are now used in a variety of applications such as couplings, fittings and numerous actuators. Engineering aspects of SMA design are presented, with the emphasis on product design. After a general description of the memory effect and Cu-Zn-Al alloy system, some examples of shape memory applications are given as an indication of the range of devices possible. The Cu-Zn-Al alloy systems are produced for wire and IVspring applications. The mechanical properties are measured with tension and hardness testing. The microstructures are examined using the techniques of optical microscopy. After putting into helical spring form, the alloys are applied to two-way shape memory training routines. The design of shape memory alloy actuators are done using graphical methods by means of structural analysis. The present alloys are martensicic condition at roon temperature. Deformed specimens revert to their initial states when heated above their Af ceaperature. After the actuators gain two-way shape memory character, they chance their shapes by heating and cooling.