Erzincan ilinde biber (Capsicum annuum L.)bitkilerinden izole edilen Rhizoctonia solani Kühn ve iki nükleuslu rhizoctonia'ların anostomosis grupları ve patojeniteleri
Anastomosis groups and pathogenicity of Rhizoctonia solani Kühn and binucleate rhizoctonia isolates from pepper (Capsicum annuum L.) in Erzincan
- Tez No: 232797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Rhizoctonia solani, iki nükleuslu Rhizoctonia, anostomosis grup, patojenite, Pepper, Rhizoctonia solani, Binucleate Rhizoctonia, anostomosis group, pathogenicity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, Erzincan ilinde biber (Capsicum annuum L.) bitkilerinden izole edilen Rhizoctonia solani Kühn ve iki nükleuslu (BN) Rhizoctonia'ların anastomosis gruplarını ve patojenitelerini belirlemek amacıyla 2007-2008 yılları arasında yürütülmüştür.Biber bitkisinden yapılan izolasyon çalışmaları sonucunda 98 Rhizoctonia izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan 81 tanesinin R. solani'nin dört anastomosis grubuna ait olduğu ve R. solani izolatlarının, %7.4'i AG-2, %2.5'i AG-3, %85.2'si AG-4 ve %5'i de AG-6 olarak belirlenmiştir. 17 BN Rhizoctonia'ların da üç anastomosis grubuna ait olduğu ve BN Rhizoctonia izolatlarının, %82.4'ü AG-A, %5.9'u AG-G ve %11.8'i de AG-K olarak saptanmıştır. Yapılan in vitro patojenite testlerinde R. solani AG-4 ve AG-2'nin biberde en virulant anastomosis grublar olduğu belirlenmiştir.R. solani AG-3 ve AG-6, BN Rhizoctonia AG-G ve AG-K biber (C. annuum) bitkisinde dünyada ilk defa bu çalışmada tespit edilmiştir.2008, 39 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2007 and 2008 to determine anastomosis groups and pathogenicity of Rhizoctonia solani Kühn and binucleate (BN) Rhizoctonia isolates from pepper (Capsicum annuum L.) in Erzincan.Ninety eight isolates of Rhizoctonia were obtained from pepper plants. Of these, 80 R. solani were identified as belonging to four anastomosis groups (AG): AG-2 (7.4%), AG-3 (2,5%), AG-4 (85%) and AG-6(5%); 17 BN Rhizoctonia belonged to three anastomosis groups: AG-A (82,4%), AG-G (5,9%) and AG-K (11,8%). In vitro pathogenicity tests on bean isolates belonged to AG-4 and AG-2 were found to be more virulent than the other anastomosis groups.R. solani AG-3 and AG-6, BN Rhizoctonia AG-G and AG-K on pepper (C. annuum) were firstly determined in this study.2008, 39 pages