Erzincan ilinde kuşburnu (Rosa spp.) bitkisi ile beslenen Mecoris ungaricus (Herbst, 1783) (Coleoptera: Rhynchitidae)'un morfolojisi, biyolojisi ve zararı üzerine araştırma
Investigation on the morphology, biology and harm of Mecoris ungaricus (Herbst, 1783) (Coleoptera: Rhynchitidae) feding on rosehip plants (Rosa spp.) in Erzincan province
- Tez No: 232796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, Rosa spp, Mecoris ungaricus, Gül hortumlu böceği, biyoloji, Erzincan, Rosehip, Rose spp, Mecoris ungaricus, rosehip weevil, biology, Erzincan
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kuşburnu sosyo-ekonomik açıdan oldukça önemli bir bitkidir. Bu araştırmada kuşburnu bitkisi üzerinde zarara sebep olan Mecoris ungaricus (Herbst, 1783)'un (Coleoptera: Rhynchitidae) biyolojisi ve zararının araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın materyalini, Erzincan ilinde doğal halde yetişen kuşburnu bitkileri ile bunlar üzerinde zarar yapan M. ungaricus'un biyolojik dönemleri oluşturmaktadır. Çalışmalar; arazi sürveyleri, biyolojik çalışmalar ve morfolojik çalışmalar olmak üzere üç kısımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, M. ungaricus dişilerinin yumurtalarını kuşburnu bitkisinin tomurcuk veya meyvesi içerisine bıraktığı, yumurtaların 8-12 (10,1) günde açıldığı, doğada yumurta bırakmanın 40-45 (40) gün sürdüğü, bir dişinin günlük yumurta veriminin 1,2-1,6 (1,4) olduğu, larvanın meyvesi içerisinde beslenerek olgun hale geldiği, ağustos ayının ikinci haftasından (15.08.2007) itibaren toprağa geçerek bir kese hazırlayıp kışı bunun içerisinde geçirdiği tespit edilmiştir. Erken ilkbaharda (22.04.2008) pupa dönemine geçtiği, pupa süresinin 8-12 (9,9) gün olduğu ve mayıs ayının ikinci haftasından itibaren (30.04.2008) erginlerin topraktan çıkış yaptığı belirlenmiştir. Böylece, M. ungaricus Erzincan ekolojik koşullarında yılda 1 döl vermektedir.Erzincan ilinde 2007 yılı sürvey çalışması sonuçlarına göre; kuşburnu tomurcuklarının %8'i ve meyvelerin %31,7'si M. ungaricus'un yumurta, larva veya erginlerinin zararına maruz kaldığı, genel bulaşıklık oranının ise %19,85 olduğu tespit edilmiştir.2008, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
Rosehip is an important socio-economic plant. The aim of this investigation was to investigate the biology and damage of Mecoris ungaricus (Herbst, 1783) (Coleoptera: Rhynchitidae) species causing harmful effects on rosehip plants. The materials of this study were rosehips which naturally growing Erzincan province and biological stages of M. ungaricus grown on it. The investigation was included three steps, namely land surveys, biological and morphological studies. According to results of investigation, it was determined that females of M. ungaricus laid eggs in fruit-bud or fruit, eggs were come open in 8-12 (10.1) days, oviposition lasting 40-45 (40) days in the nature, daily fecundity of female was 1.2-1.6 (1.4), larva became mature in fruit by feeding, passed to soil from second week of August (15.08.2007), built individual soil case and hibernated in this case. It was observed that they passed to pupa stage in early spring (22.04.2008), period of pupa was 8-12 (9.9) days and new generation adults emerged from soil from second week of April (30.04.2008). Consequently, M. ungaricus completed one generation in a year in the Erzincan ecological condition.According to the results of survey at Erzincan province in 2007, it was determined that infestation rates were 8% on fruit-buds and 31.7% on fruit of rosehip by eggs, larvae or adults of M. ungaricus and average infestation rate was 19.85%.2008, 47 pages