Bayburt ili hava kalitesinin değerlendirilmesi
The consideration of air qualification of Bayburt city
- Tez No: 232808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. SEZER TURALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Air Quality, PM2.5, PM10, Meteorogical Parameters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, ülkemizin en az nüfusuna sahip, karasal iklimin yaşandığı, endüstriyel sanayinin gelişmediği buna rağmen, şehrin konumu ve çarpık kentleşme nedeni ile hava kirliliğinin zaman zaman sınır değerleri aştığı Bayburt kent merkezinin hava kalitesinin belirlenebilmesi için yapıldı. Bayburt İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden alınan PM10 ve SO2 sonuçları, PM2,5 ile birlikte SPSS 11.5 Paket programı yardımı ile incelendi ve konsantrasyon değerleri grafiksel olarak gösterildi. Çeşitli meteorolojik parametrelerin hava kirliliği üzerindeki etkisi araştırıldı. PM2.5 /PM10 konsantrasyonlarının ortalama değerin 0,7 olması Bayburt kent atmosferindeki kirliliğe, antropojenik kaynaklı kirleticilirlerin neden olduğu gözlendi. Örnekleme sonucunda elde edilen konsantrasyon sonuçları Türkiye ve Dünyanın diğer ülkelerinde yapılan çalışmalar ile karşılaştırıldı. PM2.5 için belirlenen standartlara uygunluğu incelendi. Türkiye'de karşılaştırılacak PM2.5 standardı bulunmadığından, Avusturalya, AB, ve ABD standartlarıyla karşılaştırıldığında Bayburt'ta bulunan ortalama PM2.5 değerinin yüksek olduğu gözlendi.2008, 60 sayfaAnahtar Kelime: Hava Kalitesi, PM2.5, PM10, Meteorolojik Parametreler
Özet (Çeviri)
This study has been made to determine the air quality of city center of Bayburt which is a city that has the the smallest population in the cities in Turkey, which has a terrestrial climate and although it has an underdeveloped industry, it has an air pollution commonly exceed limit valves with regard to the city?s location and slanting residence.. The PM10, SO2, and PM2.5 results taken from the Environment and Forestry Directorate of Bayburt have been examined by the programme SPSS 11,5 and also concentration values have been shown grafically. The effect of variety of meteorogical parameters on air pollution has been investigated. As the PM2.5 / PM10 concentration average values have been high from 0,7 , it is observated that antropogenic sourced polluters are the reason fort he pollution of the Bayburt city atmosphere. The samplied concentration results have been compared with other studies in Turkey and in other counties of the world. The appropriation of PM2.5 for determined standarts is invastigated. It is observed that average PM2.5 valve faund in Bayburt has been higher than Austria, EU,USA standarts because there are no PM2.5 standarts to compare with in Turkey.2008, 60 pages