Evsel atıksuların döner biyodisk reaktör kullanılarak arıtılması
Domestic wastewater treatment in a rotating biological contactor
  1. Tez No: 232809
  2. Yazar: TUBA POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BEYHAN KOCADAĞISTANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döner biyodisk, aerobik biyofilm proses, pomza, Rotating biodisc, aerobic biofilm process, pumice
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada sabit yatak döner bir biyodisk reaktör sistemde, organik madde içeren sentetik olarak hazırlanmış atıksuların arıtımı çalışılmıştır. Biyodisk sistemde, diskler biyofilm oluşumu için 1-2 mm çapında pomza ile kaplanmıştır. Reaktörün KOİ giderme performansı incelenmiştir. Tüm KOİ analizleri standart metotlara göre spektrofotometrede okunmuştur.Elde edilen KOİ giderme verimleri literatür değerleri ile karşılaştığında yüksek olduğu görülmüştür. 1000 mg/L KOİ konsantrasyonu içeren sentetik atıksu 50 saat boyunca sisteme verildiğinde 9, 15 ve 24 mL/dak lık debiler için sırasıyla %89, %88 ve %81 oranlarında arıtılmıştır.Kullanılan sistemin önemli bir özelliği de 0,17-11,35 kgKOİ/m3.gün lük yüksek hacimsel organik yüklemelerde ortaya koyduğu %90 ve üzeri verimlerdi.2008, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
Synthetically prepared wastewater which was included organic matter has been investigated in a rotating biological contactor system. Discs are covered by pumice which diamater 1-2 mm in a biodisc system for biofilter media. COD removal performance of the reactor was investigated. All of COD analyses were conducted according to the standart methods with a spectrophotometer.The determined COD removal efficiencies were high as literature and it was clearly observed. When synthetic wastewater containing influent 1000 mg/L COD concentration was studied during 50 hours, COD removal for flow rates of 9, 15 and 24 mL/min were observed as 89%, 88% and 81%, respectively.90% and upper removal efficiencies under the 0,17-11,35 kgCOD/m3.d volumetric organic loading rate was one of the important characteristics of the system.2008, 70 pages