Determination of the effects of carbon-dioxide on the physical on the physical characteristics of garzan crude oil
Karbon dioksit gazinın garzan ham petrolün fiziksel özellikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 23286
  2. Yazar: VİDİA REZAİ SADAHİANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU MEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Carbon-dioxide injection, stripping effect PVT apparatus. Viscosity, Density, Formation volume factor. Gas-oil ratio, Bubble point pressure, Enhanced oil recovery, Garzan crude oil
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZ KARBONDİOKSİT GAZININ GARZAN HAM PETROLÜNÜN FİZÎKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİ REZAI SADAGHIANI, Vida Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tanju MEHMETOGLU Mart, 1992, 188 sayfa Bu çalışmada, karbondioksit gazının API gravitesi 24 olan Garzan ham petrolünün fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi PVT düzeneği kullanılarak araştırılmıştır. Kuyu dibi örneğini benzetebilmek amacıyla deneylerden önce ham petrol %Q5'i metan olan doğal gaz ile birleştirilmiştir. Ayrıca, karbondioksit gazı yerine eşit hacimde doğal gaz kullanılarak, değişik gaz türünün petrolün fiziksel özelliklerine olan muhtemel etkisi de çalışılmıştır. Garzan ham petrolünün, ortalama rezerv sıcaklığı olan 71.11 °C ' ta ve 3000 psig (20.684 MPa) 'ye kadar basınçlarda, değişen oranlarda karbondioksit içeren örnekler üzerinde yapılan deneylerle akmazlık yoğunluk, IIIkabarcık basıncı, gaz-petrol oranı, sıkıştırılabilirlik, ve formasyon hacim katsayısı gibi fiziksel özellikler belirlenmiştir. Petrolle karşılaştırıldığında karbondioksit- petrol sisteminde, petrole göre akmazlıkta 2.28 oranında azalma ve formasyon hacim katsayısında da %8. 43'lük değerlere ulaşan bir artış saptanmıştır. Kabarcık basıncının karbondioksit konsantrasyonu ile arttığı gözlenmiştir. Hazırlanan ve üretilen gaz-petrol oranlarının karşılaştırılması, ham petroldeki bazı hafif uçların karbondioksit tarafından sıyrıldığını göstermiştir. Deneysel sonuçlar, karbondioksit yerine eşit hacimde doğal gaz kullanıldığında, formasyon hacim katsayısındaki artışın, akmazlıktaki azalmanın ve sıyırma olaylarının daha az olduğunu ortaya çıkarmıştır. Anahtar k el i mel er : Karbondioksit, Sıyırma olayı, PVT düzeneği, Akmazlık, Yoğunluk, Formasyon hacim katsayısı, Kabarcık basıncı, Gaz-petrol oranı, Geliştirilmiş petrol üretim teknikleri, Garzan ham petrolü. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 617 01.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECTS OF CARBON - DIOXIDE ON THE PHYSICAL CHARACTERISTICS OF GARZAN CRUDE OIL REZAI SADAGHIANI, Vida M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Tanju MEHMETO?LU March, 1992, 188 pages. In this study, the effects of carbon-dioxide on the physical properties of Garzan crude oil with API gravity of 24 was investigated in a PVT set-up. To simulate the bottom hole sample, the crude oil was combined with natural gas containing 95% methane prior to the experiments. The possible effects of the gas type on the physical properties was also studied by injecting natural gas instead of carbon-dioxide into the recombined oil. The physical properties such as viscosity, density, bubble point pressure, gas-oil ratio, liquid compressibility and formation volume factor for the recombined oil and the recombined oil plus differentconcentrations of carbon- dioxide were measured at constant temperature of 71.11 °C, the reported average reservoir temperature of Garzan Field, and at pressures up to 3000 psig (20.684 MPa). A reduction upto 2.28 fold in the viscosity and an increase upto 8.43 percent in the formation volume factor was observed in the crude oil-carbon-dioxide system compared to the recombined oil. The bubble point pressure increased with increasing carbon-dioxide concentration. Comparison of the gas-oil ratios of the prepared and the produced samples indicated that some of lighter ends in crude oil had been stripped-off by the carbon-dioxide. The results also showed that when equal volume of natural gas was used instead of carbon-dioxide, the increase in the formation volume factor, the reduction in viscosity and the stripping effect were less significant.