The Design and realization of a low noise 3 to 6 GHZ microwave amplifier by use a CAD program
Düşük gürültülü 3 ile 6 GHL arasında çalışan bir mikrodalga yükselticinin bir BDT program kullanılarak tasarlanması ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 23288
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: fEBFET, Düşük Gürültülü Yüksel teç, BDT, Sentez Bilim Dalı Sayısal Kbdus 609.04.01 iv
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz DÜŞÜK GÜRÜLTÜLÜ, 3 İLE 6 GHz ARASINDA ÇALIŞAN BÎR rttKRODALGA YÜKSELTECÎ Nt N BlR BDT PROGRAMI KLLLANILARAK TASARLANMASI VE GERÇEKLEŞTİ RÎLfESÎ DO?AN, ttjrat Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Canan TOKER Eylül, İ992, S3 sayfa Bu çalışmada 3 ile 6 B-iz arasında çalışan, düşük gürültülü bir mikrodalga yüksel teci önce analitik formüllerle başlanarak, daha sonra da bir BDT programı kullanılarak tasarlandı. Devrede kul lanı lan elemanlar ve baskı devre kartı tasarımcının ulaşabileceği malzemeler arasından, tasarım sonrası devreyi gerçekleştirebilmek amacıyla, seçildi. Bu çalışma l*ESFETi tasarımda kullanan, ve gerek transistörleri gerekse de diğer devre elemanlarını mikroşerit hatlara“bonding”teknolojisi ile bağlayan sayılı çalı ş mal ardandı r. Bu çalışmadaki amacımız BDT programlarının kullanımında deneyim kazanarak tasarımın başında kağıt üzerinde yapılan bir çalışmada ortaya çıkmayacak bazı sorunları devreyi gerçekleştirip test etmeksizin tesbitleyerek para ve zaman kaybını önlemekdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 71-e DESIGN AND REALIZATION OF A LOW NOISE 3 TO 6 GHZ MICROWAVE AMPLIFIER BY USE OF A CAD PROGRAM DO?AN,Murat M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Canan TOWER September, 1992, 83 pages In this study a low noise, microwave amplifier operating in between 3 and 6 GHz is designed first by analytical methods, applying closed form formulas, then by use of a CAD program. CAD program is used to optimise, first the lumped, and then the distributed circuit. The transistors, circuit components, and substrate are chosen among the available ones to designer so that it would be possible to realize the network. This study is one of the first ones that incorporate MESFETs in the design, and use bonding process for connecting transistors and other circuit components to the microstrip lines. On the other hand it is the first study in the university to design a wide band low noise amplifier. Our aim was to gain an insight in the use of CAD programs for such applications to overcame same of the problems, which are not easily detectable by paperwork in initial design, without realizing and testing the circuit, thus saving time and money. Key wbrdss MESFET, Low Noise Amplifier, CAD, Synthesis Science Code: 609.04.01 liX