Eskişehir kent merkezinde güç kalitesi olaylarının gerçek zamanda izlenmesi ve analizi
Real-time power quality event monitoring and analysis in downtown Eskisehir
  1. Tez No: 232915
  2. Yazar: HACI KADİR AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN GÖKHAN ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Kalitesi, Harmonikler, Kırpışma, Gerilim Bozulması, ITIC Eğrisi, Power Quality, Harmonics, Flicker, Voltage Distortion, ITIC Curve
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın konusu Eskişehir İli kent merkezinde bulunan yeraltı besleme hatlarından toplanan verilerle güç kalitesi bozucu olaylarının gerçek zamanda izlenmesi ve analizidir. Çalışmanın gerçekleştirilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu ve Eskişehir ili Osmangazi EDAŞ Eskişehir İl Müdürlüğü tarafından ortak olarak yürütülen 060234 numaralı proje kapsamında Eskişehir'in kent merkezinin bir bölümüne hizmet veren beş adet 6.3 kV' luk elektrik enerjisi yer altı besleme hatlarına ION 7650 veri toplama ve analiz cihazları tesis edilmiştir. Cihazların tesisinin gerçekleştirildiği 17 Temmuz 2007 tarihinden bu yana elde edilen besleme sisteminde oluşan ve standartların belirlediği değerler dışında kalan gerilim yükselmeleri ve düşmeleri, akımın ve gerilimin harmonikleri, meydana gelen geçici (transient) olaylar, güç faktörünün değişimi ve kırpışma (flicker) olayları belirlenmiştir. Tespit edilen güç kalitesi bozucularıyla ilgili veriler, güç kalitesi konusundaki ulusal olarak da kabul edilmiş olan standartlar çerçevesinde analiz edilerek değerlendirilmiş ve bu bozucuların etkilerinin en aza indirilmeleri, ayrıca besleme sistemine olan kötü etkilerinin giderilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, power quality event analysis is performed using the data, acquired in real-time, from underground feeder lines supplying downtown Eskisehir. This work is accomplished by the combined efforts of Anadolu University Research Fund Commission (project number is 060234) and Osmangazi Electric Distribution Co. that supplies electrical energy to the area of Eskisehir. Five ION 7650 data acquisition and analysis device were installed to five different 6.3 kV underground feeder lines supplying to the part of Eskisehir downtown area. Voltage sags and voltage swells, current and voltage harmonics, transient events, displacement power factor and flickers occuring in the acquired feeder system and not involved in the values determined by the standards have been obtained since July 17, 2007 when the devices were installed. The data on the detected power quality distortions acquired since July 17, 2007 is analysed using nationally and internationally known standarts and the analysis results are presented. Suggestions are made to reduce the undesirable effects of the monitored and acquired power quality events.