Mechanistic evaluation of rigid airport pavemets
Havaalanı rijit kaplamalarının mekanistik değerlendirmesi
- Tez No: 23292
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havaalanı, Rijit Kaplama Dizaynı, Westergaard Kenar Gerilmesi, Yapısal Durum indisi, Dizayn Faktörü, örtme, Airport, Rigid Pavement Design, Westergaard Edge Stress, Structural Condition Index, Design Factor, Coverage
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ HAVAALANI RİJİT KAPLAMALARININ MEKANiSTiK DE?ERLENDİRMESİ GUÇBiLMEZ, Emin Doktora Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Rüştü Yüce Haziran, 1992, 113 sayfa. Havaalanı beton kaplamalarının kalınlık hesabında günümüzde kullanılan yöntemler, betonun bozulma başlangıcını baz olarak almaktadırlar; bozulma başlangıcı ise trafiğe maruz döşeme ano lar inin %50 sinde, anoyu iki veya üp parçaya ayıran bir çatlağın oluşması olarak tanımlanmaktadır. Bu palışmada, ABD de yapılan tam ölçekli hızlandırılmış deney sonuçlarından yararlanılarak, yeni bir dizayn formülü geliştirilmiştir. Bu formül, değeri 100 (mükemmel) ile 0 (tamamen bozulmuş) arasında def işen bir yapısal durum indisi kullanarak, kaplamanın yapısal durumu ile uçak geçiş adedi ve dizayn faktörü arasında bir ilişki kurmaktadır. Dizayn faktörü, betonun eğilme dayanımının %25 indirilmiş Westergaard kenar gerilmesine bölünmesiyle elde edilmekte, gerilmeler ise Westergaard ' in kenar gerilmeleri için geliştirdiği formüle esas olan bilgisayar analizi ile bulunmaktadır. Başlangıçta, hem Westergaard kenar gerilmeleri nemde ano içi gerilmeleri denenmiş, ancak kenar gerilmelerinin daha iyi bir korelasyon gösterdikleri görülmüştür. önerilen formül aşağıda verilmiştir: 100 log(C)-320.61558(DFe)+56.4417 SCI= 0.20903(DFe)-0. 99336burada: SCI=Kaplamanın Yapısal Durum indisi C =Uçak geçiş adlinin örtme* (coverage) olarak belirtilmiş miktarı DFe=Dizayn Faktörü=R/( 0. 75oa ) R =Betonun kopma modülü, MPa a© =Anonun altında, kenar veya derz boyunca, elips şeklindeki lastik izinin teğet noktasının tam altında, Westergaard kenar yükleme modeliyle hesaplanan çekme gerilmesi, MPa Bu yeni dizayn formülü ile hem hedeflenen yapısal bozulma seviyesine göre kalınlık hesap edilebilmekte, nemde hava alanı yetkililerinin istedikleri uçak geçiş sayısında kaplamanın beklenen bozulma düzeyini belirleyip bakım stratejilerini rasyonel olarak saptamaları sağlanmaktadır. * örtme (coverage).“Trafik şeridindeki her noktanın uçak tekerlenince birer defa geçilmesi bir ”örtme" meydana getirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANISTIC EVALUATION OF RIGID AIRPORT PAVEMENTS GUÇBİLMEZ, Emin Ph.D. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Rüştü Yüce June, 1992, 113 Pages Current methods of plain concrete rigid airport pavement design use initial failure of the slab as the basis of thickness determination where initial failure is defined as the condition where 50% of the slabs in the trafficked area develope a crack that divides the slab into two or three pieces. In this study, a design equation is developed using data from accelerated full-scale field tests made in the USA. This equation relates structural condition of the pavement using a structural condition index varying from 100 (perfect) to 0 (failed completely) to the number of aircraft operations expressed in terms of coverages and to the design factor, i.e. the concrete flexural strength divided by 25% reduced Westergaard edge stress, found by computer analysis based on Westergaard edge stress equation. Initially Westergaard edge stresses and interior stresses were tried but it was found that the edge stress gave a better correlation. The suggested equation is given as: 100 log(C)-320.61558(DFe)+56.4417 SCI=- 0.20903(DFe)-0. 99336 111where : SCI=Structural Condition Index of the pavement C =Mrcraft coverages DFe=Design Faotor= R/(0.75ae) R =Modulus of Rupture of concrete, MPa a© =Tensile stress at the bottom of a slab, along the edge or joint, directly under the point of tangency of the elliptical tire print, as calculated by the Westergaard edge loading model, MPa This new design equation permits thickness design for any selected structural failure level and also enables airport authorities to determine the expected structural condition of the pavement after a certain number of coverages so that they can develope their maintenance strategies in a rational way.