Fractional statistics and superconductivity of anyons
Kesirli istatistik ve anyonların süper iletkenliği
  1. Tez No: 23293
  2. Yazar: MOHAMMAD SHİKAKHWA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN DURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kesirli istatistik, Anyonlar, Süperiletkenlik, Fractional statistics, Anyons, Superconductivity
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz KESİRLİ İSTATİSTİK VE ANYONLARIN SÜPERİLETKENLİ?İ SHIKAKHWA, Mohammad Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Metin DURGUT Mart 1992, 55 sayfa Kesirli istatistik olayı, yol integrali yaklaşımı kullanılarak gözden geçirilmektedir. Ayrıca bu yöntemin 2 + 1 boyuttaki eşdeğer parçacıkların çok- bağlı uzayına uygulandığı vakit, 9 gibi 0 (Boson) ile x (Fermion) arasında değişen sürekli bir parametre ile tanımlanan yeni bir istatistiğe yol açığı gösterilmektedir. Kesirli istatistiği ortaya çıkartan diğer iki metod, yani Sanal Alan ve Chern- Simons Yapıları detaylı olarak incelenmektedir. Loughlin, Wilczeck, Halperine ve arkadaşlarının öncü çalışmaları gözden geçirilerek, ortalama olan yaklaşımının çok-cisim anyon problemi için ne kadar iyi bir yol olduğu sergilenmektedir. Görülecektir ki, sistemin elekromanyetik doğrusal tepki fonksiyonu RPA yaklaşımı ile hesap edildiğinde, süperiletkenliğin göstergeleri olan Meissner etkisini vermekte ve akim-akım korelasyon fonksiyonu bir kutba sahip olmaktadır. Sistemin de süperiletkenliği sonsuz çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRACTIONAL STATISTICS AND SUPERCONDUCTIVITY OF ANYONS SHIKAKHWA, Mohammad M.S. in Physics Supervisor: Prof.Dr.Metin DURGUT March 1992, 55 pages Fractional statistics in reviewed using path integral approach. It is shown how this approach when applied to the multiply connected space of identical particles in 2 + 1 dimensions leads to a new statistics, characterized by a pa rameter 9, which interpolates continuously between Fermions (0 = ir). Another two approaches that reproduce fractional statistics, namely Fictitious Field and Chern-Simons constructions are analysed in detail. As an application, an ideal gas of anyons is considered. It is shown, through reviewing the pioneering work of Laughlin, Wilczeck, Halperine and cowarkers, how the average field approximation scheme has been applied as a conuenient method to deal with the many-body anyon problem. It is seen that the electromagnetic linear response function of the system when calculated in the RPA approximation leads to Meissner effect, and exhibits a pole in the current- current correlation functions, which are hallmarks of superconductivity. Thedc-conductivity of the system is seen to assume an infinite value.