Computer aided evaluation of dynamic performance of gear train
Dişli trenlerinin dinamik performanslarının bilgisayar yardımıyla belirlenmesi
- Tez No: 23296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Performans, Dişli Trenleri, /^ Modelleme, Dynamic Performance, Gear Train, Modeling
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZ DİŞLİ TRENLERİNİN DİNAMİK PERFORMANSLARININ BİLGİSAYAR YARDIMIYLA BELİRLENMESİ SARIAYDIN, Ekrem Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ.Hüseyin FİLİZ Şubat, 1992, 125 sayfa Bu tezde dişli trenlerinin dinamik performansı dönme modeli kullanılarak belirlenmiştir. Bu model dişlerin hertz, eğilme, eksenel sıkıştırma, kesme, ek deformasyonlarını, sönüm etkilerini içerdiği gibi dişlilerin arasında oluşan boşluğu, sürtünmeyi ve ataletlerini de içerir. Tüm bunlara motor ve yük ataletlerini, şaftların direngenliklerini de kat tığımızda model tamamlanmış olur. Süreklilik denklemleri yazılarak matematiksel model oluşturulur. Sistemin dinamik performansındaki model parametrelerinin etkileri araştırmak için otomatik algo ritma geliştirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak ODTÜ bil gisayar sisteminde mevcut olan Sürekli Sistem Modelleme Programından yararlanılmıştır. Dişlilerin dönmelerine bağımlı direngenliklerinin değişimleri, motorun, dişlilerin ve yükün açısal yer vdeğiştirme ve hızları dişlilerin relatif yer değiştirme leri belirlenmiş ve şaftların direngenlik ve sönüm oran ları, yükün ataleti, motora verilen tork ve dişlilerin direngenlikleri, temas oranları, basınç açıları, yarıçap ları, modülleri, aralarındaki boşluk, sürtünmeli durumla rı, başlangıçta verilen hız değerlerinin etkileri araştı rılmış ve sonuçlar daha önceki çalışmalarla karşılaştı- rılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED EVALUATION OF DYNAMIC PERFORMANCE OF GEAR TRAINS SARIAYDIN, Ekrem M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. t. Hüseyin FİLİZ February, 1992, 125 pages In this thesis, dynamic performance of gear trains are evaluated by using a rotary model. This model includes Hertzian, bending, axial compressive, shear, additional deformations, damping effect between the teeth of the gears, backlash, coulomb friction, and inertia of the gears. Including shaft stiffness, and motor and load inertias, a complete model is obtained. The mathematical model is obtained by writing continuity equations for all inertias in the model. An automated algorithm is developed for the solution of these equations as to investigate the effects of all model parameters on the dynamic performance of the system. Continuous System Modelling Program (CSMP) available at METU Computer Center, is used for this purpose. mVariations of stiffness of the gear mesh with respect to the rotation of the gears, angular displacements and velocities of motor, gears, and load, relative displacement of gears are evaluated and the effects of shaft stiffness and damping ratio, load inertia, input torque of motor, tooth stiffness, contact ratio, pressure angle, radius, module, backlash, friction, initial velocity of the gears, are investigated and the results are compared with the results of previous works.