Sazak ve Biçer köyleri (GD Mihalıççık) civarı neojen yaşlı evaporitik birimlerin sedimantolojisi
Sedimentology of evaporit e units in neogene age near Aronudsazak and Bicer villages
  1. Tez No: 233036
  2. Yazar: MURAT KIRTIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sazak-Biçer, evaporit, sedimantoloji, Porsuk Formasyonu, Neojen, Sazak - Biçer, evaporite, sedimentology, Porsuk formation, Neogen
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hazırlanan yüksek lisans tez çalışmasıyla, Sazak-Biçer (GD Mihalıççık) köyleri yakınçevresindeki stratigrafik açıdan olası Pliyosen yaş aralığındaki evaporit istifinin önceliklearazi ölçeğindeki fasiyes tanımlamaları ile sedimantolojik özellikleri ve bunu takiben depetrografik doku özellikleri belirlenmiştir.Bu amaçla çalışma alanındaki Neojen yaşlı evaporitik istifin Miyosen yaşlı SakaryaFormasyonu ile Pliyosen yaşlı Porsuk Formasyonundan oluştuğu saptanmıştır. Buformasyonları temsilen ölçülen Ö.S.K. çalışmaları sonucunda Sakarya Formasyonunda 3litofasiyes, Porsuk Formasyonunda ise 4 litofasiyes tanımlanmıştır. Bunlardan SakaryaFormasyonunun volkanitler (NB), Kırıntılar (Skk) ile dolomitik kireçtaşı kırıntılı (Sd-k)fasiyeslerden, Porsuk Formasyonunun ise alttan üste doğru kırmızı renkli çakıltaşı-kumtaşı(NP1), jipsli çamurtaşı (NP2), karbonat (NP3) ve kırıntılı ?jips arenit? (NP4) fasiyeslerindenoluştuğu görülmüştür. Yine karbonat (NP3) fasiyesininde kendi içinde killi-kumlu tabakalıkireçtaşı (NP3a), karstik erime boşluklu silisifiye kireçtaşı (NP3b) ve Serbest jips kristalleriiçeren dolomitik kireçtaşı fasiyesleri şeklinde 3 alt litofasiyese ayrıldığı saptanmıştır. Buformasyonları temsilen seçilen örneklerin petrografik tanımlamalarında ise alabastrin,porfiroblast, arenitik, boşluk dolgusu-serbest büyümeler şeklindeki evaporitik dokularıngeliştiği izlenmiştir.Böylece yapılan tüm bu stratigrafik, sedimantolojik ve petrografik çalışmalar sonucundainceleme alanındaki evaporitik istifin diyajenetik gelişimi ile depolanma alanının jeodinamikevrimi aydınlatılmıştır ve şematik olarak modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first, field scale facies definitions of the evaporate unitslocated near Sazak-Bicer (SE Mihalıccık) villages and have Pliocene age period are explained. Thensedimentologic characteristics of these evaporate units are investigated and, theirpetrographic and textural properties are determined.To come to this end, it is first determined that Neogene evaporite units in the study area iscomposed of Sakarya Formation with Upper Miocene age and Porsuk formation withPliocene age. As a result of Measured Stratigraphic Section studies that are done to measurethese kind of formations, three litofacies are defined in Sakarya formation and four litofaciesare defined in Porsuk formation. In our study, Sakarya formation is classified as volcanitesand dolomite-limestone facies from bottom to the top layer, respectively and Porsukformation is classified as red conglomerate-sandstone, gypsum mudstone, carbonate andfragmented gypsum arenite facies from bottom to the top layer, respectively. Yet, carbonatefacies are divided into three sub litofacies. These are limestone facies with clayey-sandylayer, Silisified limestone facies with karstic melting holes and dolomitic limestone facieswith free gypsum crystals. It is observed from petrographic studies of the samples representthese formations that evaporitic textures are being developed as alabastrin, porfiroblast andarenitic space filling-free growth.As a result of all these stratigraphic, sedimentologic and petrographic studies, diageneticprogress of the evaporite units in the study area is clarified and, geodynamic evolution ofunits area is described and modeling schematically.