Tedarikçi performans değerlendirmesinde bulanık AHP uygulaması
Evaluation of supplier performance by using fuzzy AHP method
  1. Tez No: 233114
  2. Yazar: İMRE FERAH GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ YÜCEL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi Performans Değerlendirme, AHP, Bulanık AHP, Supply Chain Management, Evaluation of Supplier Performance, AHP, Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde müşterilerin taleplerindeki çeşitliliğin, teknolojideki değişim hızının artması ve küreselleşmenin etkisiyle birlikte firmalar yüksek rekabet koşullarına uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle, tedarik zinciri yönetimine odaklanmışlardır. Tedarik zinciri tedarikçilerden müşterilere: tedarikçiler, üretim tesisleri, depolar, dağıtım merkezleri, perakendeciler olmak üzere birçok bağlantıyı içermektedir. Tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi, firmaların geleceği için stratejik derecede önemli gelmiştir. Bu çalışmada, tedarikçi performansı değerlendirme modeli tasarlanmış ve bu model AHP yöntemi ile çözülmüş, ayrıca insan yargılarındaki belirsizlikler de göz önüne alınarak Bulanık AHP ile de model çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar ile mevcut tedarikçi performans değerlendirme sistemindeki sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, companies forced to adapt highly competetive environment, due to variety of customer demands, increasing change rate of technology and effect of globalization. Therefore, companies focused on supply chain management. A supply chain consists of all inks from suppliers to customers: suppliers, manufacturing plants, warehouses, distribution centers and retailers. Supplier selection and evaluation becomes strategical impotance competitiveness of companies. In this study, evaluation of supplier performance model was designed and this model was solved by AHP method, additionally taking indeterminate decisions of humans, the model was solved also fuzzy AHP. Results was compared with existing evaluation system.