Ağır metal içeren atık suların çöktürme yöntemi ile arıtımı
Wastewater including heavy metals treatment by precipitation process
- Tez No: 233125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL VELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal çökeltim, kimya endüstrisi atıksuyu, kimyasal oksijen ihtiyacı, çinko, nikel, Chemical precipitation, chemistry wastewater, chemical oxygen demand, zinc, nickel
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Gelişen farklı endüstri dalları doğal kaynakların kirlenmesini beraberinde getirmektedir. Artan kaynak sıkıntısı ve çevre kirliliği bu konuda araştırmalara başlanmasını ve çözüm yöntemleri aranmasını teşvik etmiştir. Bu çalışmada Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bir kimya endüstrisi atıksuyunun kimyasal çöktürme yöntemi ile arıtımı incelenmiştir. Deneysel çalışmada atıksuyun karakterizasyonu yapılmış ve kimyasal oksijen ihtiyacı, çinko, nikel gibi parametrelerin arıtım verimlerine etkisi araştırılmıştır. Fabrikanın mevcut atıksu arıtma tesisi dengeleme havuzundan alınan numuneler, her biri ayrı hazırlanmış litrede 32, 48, 64 gramlık demir sülfat, 32 gramlık sodyum hidroksit ? 16 gramlık kalsiyum karbonat çözeltileri karışımı ve 1 gramlık anyonik polielektrolit (PE) çözeltileri kullanılarak arıtıma tabi tutulmuştur. Kirliliğin çöktürme yöntemi ile giderilmesi için farklı konsantrasyonlarda koagülant çözeltileri kullanılarak, farklı pH değerlerinde (5, 7, 9, 10, 12) çalışılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları ile, ilgili kimya tesisi atıksularındaki kirletici parametrelerin en iyi giderim veriminin sağlandığı optimum şartlar litrede 32 gramlık demir sülfat çözeltisi ve pH 7 değeri ile tespit edilmiştir.Elde edilen optimum şartlar ile incelenen kimya endüstrisine ait atıksuların arıtımında, arıtma tesisinin mevcut ekipman ve işletim şartları ile giderim verimleri iyileştirilmiştir. Ayrıca pH' ın alkali değerlerinde oluşan fazla çamur miktarı da pH 7 ile dengelenerek, atıksu deşarj standardını sağlamış ve çamur bertarafı için ek maliyete gerek duyulmamıştır.
Özet (Çeviri)
Developing different endustrial branches bring together with natural resources pollution. Increasing source troubles and environmental pollution has encouraged starting research and searching solution methods about this issue.In this study, treatment of a chemistry industry wastewater, which is located in Kocaeli City were investigated, using chemical precipitation process. In experimental practice wastewater characterization was detached and effect to treatment efficiencies of as COD, Zn and Ni parameters were investigated. The wastewater taken from the equalization tank of the treatment plant of the industry, were applied to the treatment using each one separately prepared per liter 32, 48, 64 gram ferrous sulphate, 32 gram sodium hydroxide ? 16 gram calcium carbonate solutions mixture and 1 gram anionic polyelectrolyte (PE) solutions. For removal pollution by precipitation process was studied using different concentrated coagulant solutions in different pH values (5, 7, 9, 10, 12). As a results of the analyse, the best removal efficiency for pollutive parameters of the chemistry industry wastewaters by per liter 32 gram ferrous sulphate solution and pH 7 value were determined as optimum conditions.By the optimum conditions, for wastewater treatment of investigated chemistry industry, on existing equipment and operating conditions of treatment plant removal efficiency was improved. Also existenced residual sludge quantity in alkali values of pH was balanced, so wastewater discharge standard was obtained and was not needed extra cost for sludge disposal.