Numerical solutions of the Lorenz and Van der Pol equations by evolution operator method
Evrim operatörü yöntemi ile Lorenz ve Van der Pol denklemlerinin nümerik çözümleri
  1. Tez No: 23317
  2. Yazar: USEF EMHAMED ALADL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANIL ERGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Evrim operatörü, moment yöntemi, dinamik katsayılar, spektral katsayılar
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZ EVRİM OPERATÖRÜ YÖNTEMİ İLE LOFENZ VE VAN DER POL DENKLEM_ERİNİN NÜMERİK ÇÖZÜMLERİÜ ALADL, Lfcef Emhamed Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Tanıl Ergenç Ocak, 1992, 59 sayfa. Evrim Operatörü yaklaşımında sıradan differansiyel denklem takımının çözümleri evrim operatörünün bağımsız değişkenler üzerine etkisi ile temsil edilerek moment yöntemi aracılığıyla yaklaşık çözümler elde edilmektedir. Yaklaştırma işlemi dinamik ve spektral katsayıların hesabını içermektedir. Eh önemli zorluk bu katsayıların, özellikle spektral katsayıların hesaplanmasıdır. Bu çalışmada, dinamik ve spektral katsayıların hesaplanması için bazı algoritmalar incelenmiş ve ara steplerdeki güçlükleri en aza indirgiyecek genel bir algoritma oluşturularak genel bir FORTRAN programı hazırlanmıştır. Ayrıca yöntemin etkinliği, kaotik yapıya sahip olan Lorenz denklemi ve periyodik çözüme sahip olan Van Der Pol denklemi olmak üzere iki önemli probleme uygulanarak testedildi, ve ümit verici sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SOLUTIONS CF ThE LORENZ AND VAN DER POL EGUATIONS BY EVOLUTION OPERATÖR METHOD ALADL, Usef Emhamed M.S. in Mathematics Supervisor: Assis.Prof.Dr. Tanıl Ergenç January,1992, 59 Pages in Evolution Operatör Approach the solutions of O.D.E system are represented as an action of the exponential argument of evolution operatör on 'the independent variables and this operatör valued function is approximated by the method of moments. The approximation process involves the computation of the dynamical and spectral coefficients. The most important difficulty is the computation of these coefficients, specially spectral coefficients. in this work, some techniques are discussed to calculate these coefficients and a general algorithm is developed for restricting the difficulties of necessary intermediate computational steps to the minimum, and a general Fortran code developed. Alsa, the efficiency of the method is tested by two important problems, The Lorenz equation which has a chaotic behavior, and Van Der Pol -iii-equation which has a periodic solution, and encouraging results are obtained. Keyword: Evolution operatör, method of moments, dynacnical coefficients, spectral coefficients Selence Code:403.06.01 -iv-