Kablosuz algılayıcı ağ uygulaması: İdeal izleme
A wireless sensor network application: Ideal monitoring
- Tez No: 233170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Algılayıcı Ağlar, İdeal İzleme, Wireless Sensor Networks, Ideal Monitoring
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezde sunulan çalışma ile birçok farklı uygulama alanlarında ideal kamera çekimi ve kaydı yapılabilmesi için Kablosuz Algılayıcı Ağların (KAA'ların) maliyet-etkin bir yaklaşım olarak kullanımı ve uyarlanması hedeflenmektedir.KAA'lar ve kullanım alanlarının günümüzde önemi giderek artmaktadır. Her geçen gün yeni gelişmelere sahne olan bilişim teknolojilerinin yeni yüzlerinden KAA'lar, çok farklı alanlara uyarlanmaktadır. Kablolu klasik algılayıcı ağların yetersiz kalabileceği ya da uygulama imkânının olmadığı uygulamalarda, kablo kullanım zorunluluğunu ortadan kaldıran KAA çözümleri, gerekli hatta bazı durumlarda kaçınılmaz olmaktadır.Sıra dışı doğa olaylarında ya da yalnız istenen bazı özel durumlarda kamera ile sürekli çekim yapılması gerekliliği, beraberinde bazı sorunlar getirmektedir. Uzun süreli çekimlerin verimsiz olması ve depolama sorunları ilk akla gelen problemlerdir. KAA'ların etkin şekilde kullanımı ile bu sorunlar çözülebilir. Bu kapsamda, önerilen KAA uygulaması ile ideal izlemeye önemli bir örnek geliştirilmesi temel amaçlar arasındadır.Gerçekleştirilen KAA İdea İzleme Sistemi, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşmaktadır. KAA kullanım olanaklarına yeni bir yaklaşım içeren bu çalışmaların, literatürde sunulan klasik uygulamalara önemli bir alternatif oluşturduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an ideal video monitoring system based on Wireless Sensor Networks (WSNs) is introduced. The hardware and software components of the proposed system are developed to be used in various fields. Primarily taking advantages of the WSNs, the system offers a very challenging cost-effective solution compared to its traditional counterparts.Nowadays, the importance of WSNs and their applications increases. Being one of the new faces of information technologies, WSNs become widespread in different fields. It is essential and sometimes indispensable to use WSNs in certain applications where traditional sensor networks are insufficient or impossible to be employed.In the scope of this thesis, the WSNs, their principles and their application areas have been studied initially, regarding the requirements to meet the high demand for monitoring certain or maybe extreme occasions. With a new approach, an alternative WSN application for ?ideal monitoring? has been investigated in detail. The components to be used in this application have been determined and their characteristics and properties have been designated with the idea of developing a cost-effective solution.The presented work establishes the basis for ?ideal monitoring? through a well-defined WSN application and its prototype.