Metal işleme tesisinde titreşim ve gürültü ölçümlerinin değerlendirilmesi
The assessment of mesurement of vibration and noise in metal processing plant
- Tez No: 233238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN PEKEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, gürültü, işçi sağlığı ve iş güvenliği
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada; bir metal işleme tesisinde titreşim ve gürültü ölçümleri yapılarak elde edilen sonuçlar Titreşim ve Gürültü Yönetmelikleri kapsamında değerlendirilmiştir. Ölçüm çalışması öncesinde, tesis üretim alanı içerisinde, teknisyenlerin çalıştığı noktalar tespit edilmiştir. Bu noktalarda herhangi bir titreşim ve gürültü maruziyetinin olup olmadığı ile ilgili mevcut şartlar incelenerek risk değerlendirilmesi yapılmıştır. İncelemeler sonucunda teknisyenlerin üretim alanında bütün vücut titreşimine maruz kaldığı ve ortamda gürültü olduğu sonucuna varılmıştır.Titreşim ve gürültü maruziyet düzeylerinin belirlenmesi için, vibrasyon ve ses düzey ölçer cihaz kullanılarak, çalışanların x, y ve z eksenlerinde maruz kaldıkları titreşim düzeyi (RMS, m/s²) ile, yine çalışanların çalışma ortamında maruz kaldıkları eşdeğer gürültü düzeyleri (Leq, dB(A)) ve Ppeak değerleri (dB(C )) tespit edilmiştir.Tespit edilen değerler kullanılarak hesaplanan bütün vücut titreşimi kişisel maruziyet değerleri 0.1 m/s² ile 0.42 m/s², arasında çıkmıştır.Hesaplamalar sonucu ortaya çıkan eşdeğer gürültü düzeyleri ise; 64.9 ila 98.7dB(A) ve Ppeak değerleri 95.2 ila 120.5 dB(C) arasındadır.Elde edilen maruziyet değerlerine göre, bütün vücut titreşimi kişisel maruziyet değerleri Titreşim Yönetmeliğinde verilen sınır değerlerin altında olduğu görülmüştür. Gürültü maruziyet değerlerinin ise örnekleme noktalarının çoğunda Gürültü Yönetmeliğinde verilen sınır değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın yapıldığı tesiste maruziyetlere karşı alınan önleyici ve düzeltici önlemler incelenmiş, tesiste, yönetmeliklerde belirtilen işverenin görev ve sorumluluklarına dair gerekliliklerin yerine getirildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The results of vibration and noise level mesurements which were made in a metal processing plant are assessed in this work according to vibration and noise regulation. Working areas of technicians in the shop floor are defined before the measurement. Risk assessments are made by examining the current situation in scope of vibration and noise exposure. As a result of examination it is found out that technicians are exposed to whole body vibration and there is a noise in the shop floor.Vibration and noise levels at the shop floor are defined by using vibration and noise measurement device. The level of the vibration which technicians are exposed to in x, y and z axis is determined with (RMS, m/s²) and also similar noise level they are exposed to is determined with (Leq, dB(A)) and Ppeak (dB(C )) values.According to the calculation made with the values found, the whole body vibration exposure values are between 0.1 m/s² ile 0.42 m/s²The similar noise level is calculated as between 64.9 and 98.7dB(A) and Ppeak values are between 95.2 and 120.5 dB(C)According to the exposure levels measured, the whole body vibration level is found lover than the limit levels stated in Vibration and Noise regulation. But the levels of noise exposure measured at most of the sampling points are found higher than the limit values given in Noise regulation.The preventive and corrective actions are viewed in the plant and it is observed that the employer fulfills the requirements which are stated in the regulation.Key Words : Vibration , noise, occupational health and safety