Kampanalı hafif ticari araçlarda frenleme ile oluşan titreşimlerin analizi
Analysis of vibration occuring during braking event of light commercial vehicles with drum brake
- Tez No: 233237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kampana sesi, Arka fren sesi, Frenlemede vuruntu sesi, Arka fren titreşimi, Drum Noise, Rear Brake Noise, Knocking Noise During Braking, Rear Brake Vibration
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Frenleme esnasında araçların ön veya arkasında duyulan sesler veya algılanan titreşimler müşterilerin hiç hoşnut olmadıkları ve yüksek garanti harcamalarıyla sonuçlanan hata türleridir ve bu hataları çözmek için çeşitli Otomotiv üreticileri ve akademisyenler sayısız incelemeler yapmışlardır. Yayınlanmış uluslararası makaleler incelendiğinde, tezimize konu olan araç arka süspansiyonuna (Hotchkiss Süspansiyon) sahip araçlarda benzeri çalışmaların daha önce yapılmamış olduğu gözlenmiştir. Bu bakımdan, inceleyeceğimiz konu bu sınıftaki araçlarda ilk kez tarafımızdan incelenmiş olacaktır.Bu tezde yaprak yaylı arka süspansiyona sahip kampanalı hafif ticari araçların frenlemesi esnasında, aracın arkasında oluşan vuruntu ve titreşimler analiz edilmiş olup yüzlerce fren parçaları ile denemeler yapılmış, yüzlerce araç üzerinde ses ve titreşim olup olmadığı kontrol edilmiş ve ileride detaylı bir şekilde açıklanacağı üzere çok uzun süreli bir analiz neticesinde hatanın kök nedenine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The noise and vibration during braking event at the back of vehicles are one of the major complaints of the customers. Generally those kind of failures result with high warranty spends and it is obvious that many automotive manufacturers and academics have focused to those kind of problems and made many investigations accordingly. When we made a detailed investigation among the published articles, we saw that no similar problem was experienced on vehicles having leaf spring at the rear suspension (Hotchkiss Suspension). Therefore, this study is being performed first on our vehicles in this segment.Analysis of impact and vibration has been done on light commercial vehicles during braking event having drum brake at rear suspension and hundreds of trials were made with different kind of samples, hundreds of vehicles have been tested and evaluated in noise availability point of view and the root cause was found after a long time of period as it will be explained in detail in the following parts.