Tekirdağ ilinde üretilen yem hammaddelerinin ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination high metal levels of feed component produced in Tekirdağ
  1. Tez No: 233263
  2. Yazar: MAHMUT TUFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİSUN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal seviyesi, Tekirdağ, buğday, arpa, ayçiçeği
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmada, hayvan beslemede büyük önemi olan yem hammaddelerindeki kirlilik düzeyinin hangi derecede olduğu ve il içinde nasıl değişim gösterdiğinin saptanması, bu düzeylerin yasal tolerans sınırlarını aşıp aşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi (AAS) ile ağır metallerden kurşun (Pb), arsenik (As), bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe) içerikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak ağır metal analizinde yemlerin %50 sinde Pb, % 100'sinde bakır, %100'inde çinko, %100'inde Fe bulunmuş olup Tarım Köyişleri Bakanlığı Tebliği'ndeki MRL değerlerini hiçbiri aşmamıştır, yem hammaddelerinin tümünde As düzeyi tespit limitinin altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Main objective of this study is to determine the pollution levels and province variatons of polluting agents in some compound animal feeds produced in Tekirdağ and also to determine whether legal tolerance levels have been exceed or not. In order to achive this goal, lead (Pb), arcenic (As), copper (Cu), zinc (Zn), iron (Fe) analysis have intervals during the fiscal year of 2007 from feed component (wheat, sunflower, barley) in two province Tekirdağ . Atomic absorbtion spectrophotometer (AAS) has been utilized for heavy metals.The analysis indicated that Pb were found in 50% Cu in 100%, Zn in 100%, Fe in 100% in all the feed analyzed ; As levels in all of the samples were lower than analitically detectable levels. However, non of the data obtained didn?t exceed MRL values ordered.Keywords : High metal level, Tekirdag region, wheat, barley, sunflower