Düşük sıcaklıklarda depolanan cadra (Ephestia) cautella Walk (Lep., Pyralidae) yumurtaları üzerinde yetiştirilen Trichogramma cacoeciae Marchal, T. Brassicae bezdenko ve T. Evanescens westwood'un (Hym., trichogrammatidae) bazı biyolojik özellikleri
Some biological properties of T. cacoeciae Marchal, T. brassicae Bezdenko and T. evanescens Westwood (Hym., Trichogrammatidae) reared on the eggs of cadra (Ephestia) cautella Walk. (Lep., Pyralidae) stored at low temperatures
  1. Tez No: 233280
  2. Yazar: AYBÜKE GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cadra cautella, depolama, kitle üretimi, Trichogrammatidae, biyolojik mücadele, Cadra cautella, storage, mass production, Trichogrammatidae, biological control
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada C. cautella yumurtalarının +4 °C ve +8 °C sıcaklıkta farklı sürelerde depolanabilirliği ve depolanan bu yumurtalar üzerinde yetiştirilen T. cacoeciae Marchal, T. brassicae Bezdenko ve T. evanescens Westwood'un bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Konukçu yumurtalar +4 °C ve +8 °C sıcaklıkta 1, 2, 3 ve 4 hafta süre ile depolanmış ve çalışmalar 25 ± 1 °C sıcaklıkta % 60-70 orantılı nem ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık periyotlarda yürütülmüştür.Yapılan çalışmalar sonucunda, depolama süresinin depolanan C. cautella yumurtalarının parazitlenme oranına, açılma oranına, parazitlenen yumurtalardan elde edilen ergin birey ömrüne, ergin dişi ovipozisyon süresine ve doğurganlıklarına etkili olduğu saptanmıştır. Araştırılan tüm biyolojik özelliklerde elde edilen veriler sonucunda +4 °C C. cautella yumurtalarının depolanmasında en uygun sıcaklık olarak belirlenmiştir. En uygun depolama süresinin iki haftaya kadar olduğu ve iki haftadan fazla depolamanın parazitoid türlerinin hepsinin araştırılan bütün biyolojik özelliklerini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Depolanan konukçu yumurtalarında yetiştirilmeye en uygun parazitoit türünün T. brassicae olduğu, T. evanescens'in ise diğer iki parazitoit türene kıyasla depolanan konukçu yumurtalarında yetiştirilmeye pek uygun olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the storage posibility of C. cautella Walk. eggs at +4 °C and+8 °C temperature in different duration and some biological properties of T. cacoeciae Marchal, T. brassicae Bezdenko and T. evanescens Westwood reared on these eggs were investigated. The host?s eggs were stored at +4 °C and +8 °C temperature for 1, 2, 3 and 4 weeks time periods and the studies were conducted at 25 ± 1 °C temperature, % 60-70 relative humidity and 16 hours on 8 hours off lights conditions.At the end of the experiment, it was investigated that the duration of the storage affected the ratio of parasitisim of C. cautella eggs, ratio of emerged adult, mature adult lifespan obtained parasited eggs, mature female ovipozition duration and fecundity. +4 °C was the optimal temperature for the storage of C. cautella considering all biological properties investigated in this study. The optimal storage duration was until two weeks and storage more than two weeks negatively affected all biological properties of all species under investigation. The most suitable parasitoit species in stored host eggs was T. brassicae and T. evanescens was not suitable for the reared on stored host?s eggs in comparison to the other two parasitoit species.