İstanbul Bahçeşehir örneğinde odunsu bitki kullanımının peyzaj mimarlığı ilkeleri çerçevesinde irdelenmesi
The examination of the planting design on Istanbul Bahçeşehir model in terms of landscape architecture principles
- Tez No: 233291
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI BAYÇIN KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj mimarlığı İlkerleri, Odunsu bitkiler, Bahçeşehir, Doğa Parkı, Landscape Architecture, Platans Ligneous, Bahçeşehir Nature Park
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tüm bitkiler yaşarlar, büyürler ve değişirler. Bu özellik bitkileri diğer tasarım araçlarından farklı kılan özelliktir. Bitkilerin doğal şekillenmelerini ve büyüme süreçlerini anlamak hortikültürel açıdan gerekli olduğu kadar, ayrıca bitkilendirme sanatı için bir ilham oluşturabilmektedir.Tasarlanan çevrelerin başarısı, işlevsel olmalarının yanı sıra görsel anlamda ne kadar doyurucu olduğu ile de orantılıdır. Bu durumda bitkilendirmenin estetik rolünün iyi kavranması tasarımcılar için büyük bir ihtiyaçtır. Bitkisel tasarımın görsel ve mekansal kalitesi, onun estetik anlamda başarısını sağlayan birincil etkendir. Mekansal ve dekoratif tasarımın pek çok ilkesi peyzaj mimarlığı, mimarlık ve diğer tasarım disiplinlerinde ortaktır.Bu bağlamda bu çalışmada ilk olarak, bitkisel tasarım ve bir tasarım aracı olarak bitki materyali kavramları tanımlanmıştır. Bitkilerin işlevsel anlamda tasarımda kullanım durumları ile görsel özellikleri incelenmiş, bitkisel tasarım öğeleri ve görsel kompozisyon ilkeleri açıklanmış ve tüm bu kavramların Bahçeşehir örneğinde bitkisel tasarım uygulamasına nasıl yansıdığı araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Bahçeşehir Toplu Konut Alanı içerisinde bir kent parkı niteliğinde düzenlenmiş olan Doğa Parkı'nın mevcut durumu, bitkisel tasarım projesi ile karşılaştırılmak suretiyle irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
All plants are living, growing and changing. This characteristic makes plants different from any other medium plants design of natural forms and processes which are necessary for holticulture, however it can also be an inspiration for the art of planting.The success of designed environments are directly proportional to their visual quality in addition to their functional quality. Therefore, understanding of the aesthetic role of planting design is an important necessity for designers. The visual and spatial quality of planting design is the primary factor. Many of the principles of the spatial and decorative design are shared by landscape architecture, architecture and other design disciplines.In the light of above mentioned facts, the planting design and the coccept, of plant waterial which is a medium for design were described. The functional use of plants in desing and visual quality were examined. Planting design components and visual composition principles were explained. The relation between all these concepts and planting design aplication on Bahçeşehir model and their reflections were examined. In addition in this study the condition of Nature Park which was arranged as a city park within the Bahçeşehir Housing Development Area was investigated in comparison with the planting design project.