Türkiye'deki tarım sektörünün sosyal güvenlik sorunlarına Avrupa Birliği ile uyum ekseninde çözüm önerileri
The solutions and suggestions for the social security problems of agricultural sector in Turkey within the EU adaptation context
- Tez No: 233309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY HEKİMLER, YRD. DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: sosyal güvenlik, tarım işçisi, sosyal güvenlik primi, Avrupa Birliği
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Tezin amacı Türkiye'deki tarım çalışanlarının sosyal güvenlik sorunlarını belirlemek ve Avrupa birliği ile uyumlaştırma sürecinde karşılaştırmalar yaparak var olan duruma çözüm önerileri getirmektir. Bu çalışmada Türk ve Avrupa Birliği sosyal güvenlik sistemleri karşılaştırılarak fark ve benzerlikler saptanmıştır. Türkiye'deki mevcut durum anketler yardımıyla araştırılarak tarım çalışanlarının sosyal güvenlik sorunları ortaya konulmuştur. Avrupa Birliği ve Türk sosyal güvenlik sistemlerinin özellikle sanayi çalışanları açısından son çıkan yasalar ile büyük ölçüde uyumlu olduğu ancak, tarım alanında çalışanların Türkiye'de oldukça ihmal edildikleri belirlenmiştir. Tarım çalışanlarının devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bu destek olmadığı takdirde özellikle tarımda işçi olarak çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanamayacağı ortaya çıkmıştır. Tarım işçilerine ilişkin çıkarılan kanunlar sosyal güvenliği sağlamaya yetmemektedir. Tarım işçilerinin var olan duruma göre prim ödeme güçleri yoktur. Devletin veya işverenin desteği olmadan tarım işçilerinin geleceklerini düşünerek prim ödemeleri olası görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of thesis is to determine social security problems of the labour in agriculture and to compare with the EU adaptation process and give suggestions. In this study, comparing Turkish and EU social security systems differences and similarities are determined. After research with qustionnaries the social security problems of agricultural labour in Turkey are stated. It is determined that the last law code is in harmony especially for industrial workers within the social security system of Turkey and EU. But, agricultural workers are quite neglected. The agricultural labour should be supported by the state. Otherwise it is found that agricultural workers? social security cannot be provided. The code related to agricultural are not able to provide social security.They have not the power of paying premium in present conditions.Without the State?s or employer?s support for agricultural workers it is not possible that they premium for their future.Keywords : social security, agricultural workers, social security premium, European Union