Bolu yöresinde küçükbaş hayvan barınaklarının durumu ve geliştirme olanakları
Stiuation of the sheep barn in Bolu district and improving possibilities
- Tez No: 233316
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN BURAK ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Küçükbaş hayvan barınakları, ağıl, çevresel faktörler
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hayvancılığın ülkemiz kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzden hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvanlardan sağlanan verimin arttırılması gerekmektedir. Hayvansal üretimde verimin arttırılması bakım, ıslah ve beslenmenin yanında hayvan barınaklarının yapısal durumları değerlendirilerek, iklimsel ve coğrafik veriler toplanarak literatür bilgileri ile derlenerek planlanması gerekmektedir.Bu araştırma Bolu yöresinde mevcut küçükbaş hayvan barınaklarının yapısal durumlarının belirlenmesi, geliştirme olanaklarının incelenmesi, sorunların saptanarak gerekli önerilerde bulunulması ve sonuçta bölge iklim koşullarına uygun farklı kapasitelerde ve tiplerde küçükbaş hayvan barınaklarının planlarının geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bolu yöresinde 42 işletmede seçilmiş mevcut 52 barınak etüd edilerek yapısal durumları belirlenmiştir.Küçükbaş hayvan barınaklarından 28 tanesi (%66,6) kapalı, 14 tanesi (%33,4) açık tip ağıllardan oluşmaktadır. Araştırma yapılan küçükbaş hayvan barınaklarının yapımında uyulması gereken planlama ilkelerinin yeteri kadar göz önüne alınmadığı, küçükbaş hayvan barınaklarının yerleşim ve plan konusunda gerekli kriterlere uyulmadığı gözlenmiştir.İşletme sahipleriyle yapılan görüşmelerde tespit edilen aksaklıklar kendilerine bildirilmiş, çözüm yolları tartılmış ve mevcut durumun iyileştirilmesi yönünde önerilerde bulunulmuştur. Bu Çalışmanın son bölümünde de yöre iklim şartlarına uygun örnek ağıl planları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Livestock farming has an important plase in the development of Türkiye therefore, it should be improved and tield should be increased. Animal productivity can be increased by protection, proper feeding, crossbreeding and also proper animal housing. The most important factor in the planning of animal hauses is the climatical condition of the region. Thus, detailed researche have to be carried out in order to develop animal housing plans suitable to the climatical condition of the region.This research was carried out to present structural status and development prospect of sheep barn and to identify investigate the existing problems and finally to suggest suitable sheep housing in different capacities and types inaccardance with the climatical conditions of the Bolu regions.It was found that 33,4 % of the investigated barns was classified as ?open? type barns while 66,4 % was ?closed? types. It was observed thad basic principles were not taken into account in designing and construction of the barns other companents of the barns in the settlement.Livestock halders were informed with all these problems, possible solution to the problems were discussed and finally suggestions to improve the existing situation were offered. In the last chapter of the dissertation, a model steep barn suitable to the reginal climatical conditions were given.Key worlds: Bolu, sheep barns, climatical conditions