Sıra üzerine ilaçlama uygulamasında kullanılan iki farklı tip püskürtme memesi askı ünitesinin karşılaştırılması
Comparison of different two spray nozzle units on spray application
  1. Tez No: 233318
  2. Yazar: NURFER KAMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. İLKER ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: spraying, nozzle, droplet, tomatoes, deposition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tezde klasik ilaçlama ünitesi olan tekli meme ile yanlardan püskürtme yapan ikilipüskürtme ünitesi iz maddesi tutunması ve damla büyüklüğü karakteristik değerleri açısındanincelenmiştir. İz maddesi olarak Tartrazin boyası kullanılmış ve filter kağıtları üzerine her ikiunite ile ayrı ayrı farklı basınçlarda (2-3-4 bar) püskürtme yapılmıştır. Ayrıca damla büyüklüğükarakteristiklerinin tespiti için suya duyarlı kağıtlardan faydalanılmıştır. Hacimsel ortalamadamla büyüklüğü, sayısal ve yüzeysel ortalama damla büyüklüğü değerleri hesaplanmıştır.Ayrıca yaprak alanına gelen damla sayıları da belirlenmiştir. Hedef alan olarak domates bitkisiseçilmiştir. Örnekleme yüzeyleri domates bitkisinin üst kısmına, alt kısmına ve toprak yüzeyineyerleştirilmiştir. Araştırma sonucunda ikili püskürtme ünitesi daha iyi sonuçlar vermiştir. Yaprakaltı bölgelerde ikili püskürtme ünitesi daha başarılı olmuştur. Spektrofotometrik analizlersonucunda yaprak yüzeylerinde en fazla iz maddesi tutunumu ikili meme ünitesinde eldeedilmiştir. Yaprak yüzeylerinde ve alt kısımlarda ölçülen damla çapı değerleri açısındanpüskürtme üniteleri arasındaki fark önemlidir. Yaprak alanı indisi küçük bitkiler için teklipüskürtme ünitesi önerilirken büyük olanlara ikili püskürtme üniteleri önerilmiştir.Anahtar Kelimeler : pülverizasyon, püskürtme memesi, damla, domates, kalıntı
Özet (Çeviri)
In this thesis, different spray nozzle units, the unit with one nozzle which is classic sprayunit and the unit with two nozzles which is sprayed on both side of plant, were compared inrelation to spray deposition and droplet characteristics. Different pressures were applied 2-3-4bar. Tartrazine was used as tracer. Filter Papers were placed for determination of spraydeposition. Water Sensitive Papers were placed for determination of droplet characteristics.Volume median droplet diameter, numerical median droplet diameter, space mean dropletdiameter and homogenous coefficient were calculated as droplet characteristics. Also Leaves areaindex for application was determined. Tomatoes were selected as target plant. Papers were placedon the topsides, undersides of leaves and the ground. In conclusions, the unit with two nozzleswas the most successful in terms of the spray deposition on the undersides of leaves. As a resultof spectrofotometric analysis the biggest spray deposition was occurred in the unit with twonozzles. The difference between the spray units in term of drop diameter degree which wasmeasured on the surface and under the leaves are important. The units with one nozzle weresuggested for plants have a small leaf area index . But the units with two nozzle were suggestedfor plants have a small leaf area index.